Filolog ieşean alături de Andrei Pleşu şi Lucian Boia. A primit Medalia Konstantin Jirecek

vineri, 26 iulie 2019, 01:52
2 MIN
 Filolog ieşean alături de Andrei Pleşu şi Lucian Boia. A primit Medalia Konstantin Jirecek

Cunoscutul filolog ieşean Eugen Munteanu, colaborator al „Ziarului de Iaşi“, a câştigat o importantă distincţie europeană. Până în prezent, distincţia acordată la Munchen a fost luată de doar doi români: Andrei Pleşu – 2000 şi Lucian Boia – 2015

Profesorul ieşean Eugen Munteanu a primit Medalia Konstantin Jirecek pentru anul 2020, decernată de către Societatea pentru Europa de Sud-Est. Festivitatea de premiere va avea loc la Munchen, pe data de 22 februarie 2020, iar documentul de decernare specifică faptul că decizia a fost luată „pentru realizări excepţionale în domeniile ştiinţei şi al culturii“. Până în prezent, distincţia a fost luată de doar doi români din 1999 până astăzi, în persoana lui Andrei Pleşu – 2000 şi Lucian Boia – 2015.
 
Filologul român Eugen Munteanu este profesor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cercetător ştiinţfic principal la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ din Iaşi, al cărui director a fost între anii 2009-2013, fiind totodată şi colaborator al paginii de Opinii a „Ziarului de Iaşi“. „Eugen Munteanu s-a remarcat în general prin studiile sale de lingvistică şi filosofia limbii şi, în particular, de limbă veche românească şi de filologie biblică. Întemeietor al Centrului de Studii Biblico-Filologice al UAIC şi preşedinte-fondator al Asociaţiei de Filologie şi Hermenautică Biblică din România, a conceput şi coordonat proiecte filologice majore, printre care şi 18 volume ale seriei critice «Biblia de la 1688». A tradus şi comentat texte fundamentale ale culturii universale din limbile latină, franceză sau germană“, au precizat reprezentanţii Academiei Române. 

Comentarii