Fiscul cere insolvenţa companiei Uber Nord-Est. Statul spune că are de recuperat peste un milion de euro

marți, 16 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Fiscul cere insolvenţa companiei Uber Nord-Est. Statul spune că are de recuperat peste un milion de euro

Uber Nord-Est merge la judecată. Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, a cerut insolvenţa companiei deţinută de Florin Adrian Hopşa. În dosarul înregistrat marţi, 9 mai 2023, pe rolul Tribunalului Iaşi urmează să se stabilească primul termen de judecată.

Pe 30 martie, ANAF Iaşi a publicat un anunţ cu privire la emiterea unui proces verbal de insolvabilitate a companiei Uber Nord Est SRL şi a unei decizii referitoare la obligaţiile reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Suma cu care Uber Nord Est apărea ca fiind restantă la bugetul de stat este de peste patru milioane de lei, adică aproximativ 850.000 de euro.

Supervizor.ro notează însă că la data de 31 martie, când ANAF a publicat noile obligaţii restante la stat, şeful RAR Neamţ, Florin Hopşa, datora statului, prin Uber Nord-Est 7.244.256 lei, din care “contribuţiile la «Pensii» şi «Sănătate» reţinute de la angajaţi şi nevirate la bugetele corespunzătoare depăşesc 2,2 milioane lei”. În euro, datoria ar fi de aproape 1,5 milioane.

Supervizor.ro detaliază, arătând că suma datorată de Uber Nord-Est la bugetul de stat ar fi de 4.705.922 lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat de 1.813.107 lei, iar la bugetul asigurărilor de sănătate e de 725.227 lei: “pe lângă faptul că valoarea restanţelor fiscale este enormă, aceasta include contribuţii la „Pensii” şi „Sănătate” reţinute de la angajaţi şi nevirate la bugetele corespunzătoare de 2.204.318 lei (plus accesorii de 334.016 lei). Adică bani furaţi de la angajaţi”, observă platforma care urmăreşte societăţile aflate în insolvenţă sau faliment.

Unicul asociat al companiei este Florin Adrian Hopşa, şeful RAR Neamţ şi consilier judeţean PNL.

„Ziarul de Iaşi” a relatat cum s-a ajuns ca, la patru ani de la înfiinţarea UBER NORD-EST, cuvântul “insolvabilitate” să fie asociat firmei ieşene, în condiţiile în care soluţia oferită de compania americană Uber era cunoscută şi a fost adoptată rapid de piaţa locală şi cine reprezintă de fapt firma UBER Nord Est.

CITESTE SI: EXCLUSIV: UBER şi BOLT, prinse în foc încrucişat la Finanţele din Iaşi. Sunt imputate 850.000 EURO restanţe la buget 

“Va dispărea Uber de pe piaţa Iaşului?”, l-am întrebat pe proprietarul firmei UBER Nord-Est , Florin Adrian Hopşa, la sfârşitul lunii martie.

“Nu are nicio legătură. (Uber Nord-Est) e o societate comercială la care eu sunt asociat, nu administrator, şi nu are nicio legătură Societatea Uber Nord-Est cu Uber România. Am operat pe piaţa locală, nu mai operăm. Probabil sunt alţi parteneri care fac lucrul ăsta în Iaşi. Discuţia e mai complicată şi mai complexă. La ANAF apar nişte datorii pe care o să le contestăm”.

Când i s-a atras atenţia că obligaţiile restante ale UBER NORD-EST la 31.12.2022, aşa cum sunt ele publicate pe siteul instituţiei de stat, nu au fost contestate de reprezentanţii firmei comerciale, asociatul unic al Uber Nord-Est SRL a răspuns că de acest lucru ar fi trebuit să se ocupe administratorul societăţii, iar el, ca asociat unic, proprietar al firmei, nu ştie nimic: “Nici măcar nu ştiam de chestia asta, am aflat şi eu acum. Ce sumă spuneaţi că este?”.

Atacul.ro arăta, într-un articol de la sfârşitul anului trecut cum a ajuns Hopşa să fie numit şef la RAR, şi care sunt legăturile sale cu deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, cu Ionel Arsene şi cu “animalul politic” Petru Avram. 

Comentarii