Flux, firma controversatului Gheorghe Cheşcu, a atins apogeul afacerilor: profitul s-a triplat. Ziua de azi îi aduce însă şi veşti penale

marți, 20 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Flux, firma controversatului Gheorghe Cheşcu, a atins apogeul afacerilor: profitul s-a triplat. Ziua de azi îi aduce însă şi veşti penale

Flux, firma controlată de omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, a atins apogeul: a încheiat anul 2022 cu un profit net de aproape trei ori şi jumătate mai mare faţă de un an înainte, fiind cel mai bun rezultat financiar de la înfiinţarea societăţii încoace. Nici cifra de afaceri nu a stat pe loc, crescând cu peste 10% anul trecut comparativ cu 2021.

Potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), societatea înfiinţată de familia Cheşcu în anul 2003 a încheiat exerciţiul financiar trecut cu o cifră de afaceri de aproape 37,1 mil. lei (cca 7,5 mil. euro), iar profitul net a fost de aproximativ 14 mil. lei (2,8 mil. euro).

În 2021, afacerile Flux s-au apropiat de 33 mil. lei (cca 6,7 mil. euro), iar profitul net de 4,2 mil. lei (cca 855.000 euro), după cum reiese din bilanţurile anuale ale societăţii ieşene. Flux a raportat la MFP în ambii ani un număr mediu de 62 de salariaţi.

Prin intermediul Flux SRL, familia Cheşcu face în principal comerţ cu produse nealimentare (produse de uz casnic şi bricolaj), având deschise în Iaşi mai multe magazine, însă tot prin aceeaşi firmă implementează şi unele proiecte imobiliare (locuinţe şi spaţii de închiriat), cu care şi-a asigurat de ani buni monopolul în cartierul Tătăraşi.

Ulterior, Cheşcu a început „să atace” şi alte zone din oraş, drept urmare nu e de mirare că firma a ieşit mereu pe plus la final de an: doar din 2017 şi până în 2022, Flux a înregistrat un profit net de circa 52,5 mil. lei, adică peste 10 mil. euro în 5 ani, la afaceri cumulate de aproximativ 236 mil. lei/ 48 mil. euro în acelaşi interval de timp, conform datelor MFP, analizate de „Ziarul de Iaşi”.

Afacerile au mers bine şi din 2005 şi până în 2017, ani în care Flux a raportat un profit net situat între 2 – 11 mil. lei, iar cifra de afaceri între 19 – 42 mil. lei.

Dacă profitul net obţinut anul trecut este cel mai mare de până acum, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre cifra de afaceri, cea mai mare valoare fiind atinsă de Flux în 2019: 57,3 mil. lei (cca 11,7 mil. euro).

CITESTE SI: Cum i-au scăpat printre degete omului de afaceri Gheorghe Cheşcu cinci milioane de euro

De Flux nu se leagă însă doar date financiare care i-ar face pe mulţi invidioşi, ci şi un dosar în care cinci inculpaţi persoane fizice – în frunte cu Mihai Chirica, primarul Iaşului – sunt acuzaţi că au permis emiterea certificatului de atestare a edificării unui bloc construit de Flux SRL pe strada Vasile Lupu, în condiţiile în care imobilul avea niveluri în plus faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa era mai mare decât cea autorizată.

Acelaşi dosar îi vizează şi pe fostul viceprimar al Iaşului, Gabriel Harabagiu, şi pe Tudor Cheşcu (fiul lui Gheorghe Cheşcu), care administrează firma Flux. De altfel, chiar astăzi ar trebui ca persoanele implicate în dosar să afle dacă vor fi chemate la bară.

Comentarii