Focar la căminul de bătrâni: 42 de salariaţi şi 33 de beneficiari infectați cu COVID

luni, 28 septembrie 2020, 02:58
2 MIN
 Focar la căminul de bătrâni: 42 de salariaţi şi 33 de beneficiari infectați cu COVID

Amploarea Covid-19 este aici atât de mare încât epidemiologilor le este imposibil să determine sursa infectării. Managerul de la “Infecţioase”: Îi internăm doar pe cei care au simptome.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, ieri au fost înregistrate 1.438 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. La Iaşi au fost confirmate 83 de cazuri noi, mai puţine decât în Bucureşti (209), Vaslui (104), Constanţa (88) şi Vâlcea (85). Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 346 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. La Iaşi, au fost 38 de cazuri reconfirmate.

Mare parte din numărul noilor cazuri raportate ieri sunt datorate celor două focare înregistrate recent în municipiul Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu”, la secţia 3 Neurochirurgie, au post depistate trei cazuri de COVID 19, la respectiv doi pacienţi şi un angajat. Acesta din urmă este brancardier şi a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase, fiind siptomatic. Pacienţii pozitivi au fost transferaţi în zona Covid, iar cei negativi au fost izolaţi în zona tampon şi vor fi retestaţi la şapte zile.

Cel mai mare focar, chiar dintre toate înregistrate până acum, este însă la Căminul de bătrâni “Sf. Iosif”, aici fiind vorba 75 cazuri, dintre care 33 beneficiari şi 42 salariaţi.

În dimineaţa zilei de duminică au venit rezultatele. Din păcate, rezidenţi şi angajaţi au fost depistaţi pozitiv.Noi facem testări o dată la două săptămîni. Până acum toate testele au ieşit negative. Ne este aproape imposibil să descoperim sursa infectării”, a declarat Mariana Minuţ, coordonatoarea centrului.

Pesoanele pozitive au fost evaluate de un medic infecţionist şi s-a decis izolarea cazurilor în centru. Numărul mare de noi cazuri au umplut până la refuz Spitalul de Boli Infecţioase şi spitalele suport din Iaşi.

“Ne aflăm în continuare pe un loc fruntaş ca număr de noi infectări. Din nefericire, avem noi infectări în focare deja existente. Acestea le controlăm prin intermediul unui medic infecţionist de la noi, care se deplasează în zonele de carantină zilnic şi evaluează starea bolnavilor. Îi internăm doar pe cei care au simptome. Este din ce în ce mai greu să manageriem numărul de locuri libere, dat fiind numărul record de pacienţi infectaţi în ultimele 3-4 zile şi dat fiind numărul mic de externări”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Comentarii