De Business

Punem punctul pe știi

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, pierdere de 164 de miliarde de dolari

miercuri, 01 februarie 2023, 17:41
1 MIN
 Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, pierdere de 164 de miliarde de dolari

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat marţi o pierdere record de 1.640 miliarde de coroane norvegiene (164 de miliarde de dolari) pentru întregul an 2022, invocând condiţiile de piaţă ”foarte neobişnuite”, transmite CNBC. 

Aşa-numitul Government Pension Fund Global, printre cei mai mari investitori din lume, a avut o rentabilitate de -14,1% anul trecut, ceea ce a spus că este cu 0,88 puncte procentuale mai bună decât rentabilitatea indicelui său de referinţă. ”Piaţa a fost afectată de războiul din Europa, de inflaţia ridicată şi de creşterea ratelor dobânzilor. Acest lucru a avut un impact negativ atât pe piaţa de acţiuni, cât şi pe piaţa obligaţiunilor în acelaşi timp, ceea ce este foarte neobişnuit”, a declarat Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un comunicat.

El a mai spus că toate sectoarele de pe piaţa de acţiuni au avut randamente negative, cu excepţia energiei. Cea mai mare pierdere anterioară a fondului a fost de 633 de miliarde de coroane în 2008, pe fondul crizei financiare globale. Fondul de 1.300 de miliarde de dolari a fost înfiinţat în anii 1990, pentru a investi veniturile excedentare din sectorul petrolului şi gazelor din Norvegia.

Comentarii