De Business

Punem punctul pe știi

Forbes a inclus în topul bogaţilor şase români cu averi de peste un miliard de dolari (FOTO)

marți, 04 aprilie 2023, 22:50
3 MIN
 Forbes a inclus în topul bogaţilor şase români cu averi de peste un miliard de dolari (FOTO)

Forbes, o revistă americană de business, a inclus 6 români în lista miliardarilor pentru anul 2023, ceea ce a dus la o schimbare a clasamentului oamenilor de afaceri din România.

1. Pe primul loc între miliardarii români este Ion Ţiriac (83 de ani), cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. El se clasează pe locul 1516 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar şi asigurările, auto, imobiliare, sport.

Preşedintele grupului Ţiriac este cunoscut şi pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost şi hocheist, reprezentând ţara la Jocurile Olimpice din 1964, potrivit Forbes. El are 2 copii.

2. Pe locul al doilea (1725 mondial) este băcăuanul Dragoş Pavăl, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Dragoş Pavăl (56 de ani) este co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanţ de magazine fizice românesc, axat pe bricolaj.

De asemenea, el a co-fondat Pavăl Holding, un vehicul financiar care face investiţii în domenii diverse.

3. Daniel Dines (51 de ani) a coborât pe locul al treilea (1804 mondial) între bogaţii României, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la data de 4 aprilie 2023. El cedat astfel prima poziţie pe România, după ce în 2022 averea sa fusese estimată la 2,9 miliarde de dolari, iar un an mai înainte, la 6 miliarde de dolari.

Originar şi el din judeţul Bacău, dar din oraşul Oneşti, Daniel Dines este cunoscut mai ales drept co-fondator şi co-CEO al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” dat de România, prima companie fondată la noi şi listată pe Bursa de la New York şi, totodată, cea mai mare companie privată înfiinţată în România, ca valoare de piaţă. Dines este, de asemenea, un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar şi în sectorul imobiliar.

4. Ion Stoica (58 de ani) are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari şi este pe locul 2259 la nivel mondial. Deşi s-a stabilit de mult timp în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes.

Ion Stoica este preşedinte şi co-fondator al companiilor tech americane Databricks şi Anyscale. Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiţii private, din 2021.

5. Matei Zaharia (37 de ani) are o avere estimată tot la 1,2 miliarde de dolari. El s-a născut în România, dar a plecat, încă din copilărie, cu familia sa, în Canada, iar apoi a ajuns în SUA.

Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica şi co-fondator al Databricks. Reputat informatician, el este considerat autor al motorului de analiză de date Apache Spark, utilizat la nivel mondial.

6. Adrian Pavăl (54 de ani) este fratele lui Dragoş Pavăl şi co-fondator al imperiului Dedeman – Pavăl Holding. Adrian Pavăl ocupă poziţia 2405 în topul Forbes, la nivel mondial.

SURSA: startupcafe

Comentarii