FOTO Cazinoul din Vatra Dornei, readus la viață după 30 de ani de paragină. Bijuterie arhitecturală

joi, 27 iulie 2023, 21:09
1 MIN
 FOTO Cazinoul din Vatra Dornei, readus la viață după 30 de ani de paragină. Bijuterie arhitecturală

Avem primele imagini cu o bijuterie a României și un simbol al Bucovinei readus la viață: Cazinoul din Vatra Dornei sau Cazinoul Băilor, cum i se mai spune, a fost construit, în anul 1898, pentru turiștii străini care veneau aici la tratament, din țări precum Austria, Germania, Ungaria, Italia sau Israel. Proiectul a fost aprobat, la acea vreme, de însuși Împăratul Austriei, Franz Joseph.

 

Unde? Vatra Dornei, Suceava: la 227 km de Iași, la 191 km de Cluj, la 490 km de București, la 496 km de Timișoara.

Cazinoul Băilor de la Vatra Dornei se numără printre cele frumoase și mai vechi clădiri de acest gen din Europa și se află în topul celor patru cazinouri de la noi, din România: după cel Slănic Prahova, din Sinaia și Cazinoul de la Constanța.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat din porunca Împăratului Franz Joseph, în perioada Imperiului Austro-Ungar, care a creat aici o stațiune balneoclimaterică. Stilul architectural în care a fost construit cazinoul este asemănător cu cel din Baden Baden din Germania, cu accente ale Renașterii Germane. Proiectul a fost realizat de arhitectul austriac Peter Paul Brang.

Cazinoul din Vatra Dornei este cel mai vechi din România și a fost ridicat și prin eforturile primarului din acele vremuri, Vasile Deac, care, pentru a obține aprobare de construcție, a mers în audiență la Împăratul Franz Joseph al Austriei, ca să susțină financiar proiectul.

Mai mult, pe calatorinbascheti

Comentarii