FOTO Turcia: Salvatorii români au scos un tânăr de sub dărâmături, la 149 de ore după cutremure

duminică, 12 februarie 2023, 11:33
2 MIN
 FOTO Turcia: Salvatorii români au scos un tânăr de sub dărâmături, la 149 de ore după cutremure

Salvatorii români care acţionează în zonele afectate de cutremur din Turcia au scos duminică de sub dărâmături un bărbat de 35 de ani, după o intervenţie care a durat 12 ore.

„În această dimineaţă, echipa RO USAR 2 a salvat de sub dărâmături un bărbat în vârstă de 35 ani, după o misiune continuă de 12 ore. După ce a fost identificată victima, cu ajutorul senzorilor de amplificare a sunetelor, salvatorii au realizat în mod progresiv accesul printre elementele prăbuşite, pentru a-i oferi o mască cu oxigen”, conform ISU Bucureşti- Ilfov.

Tânărul de 35 de ani, indentificat drept Mustafa Sarigul, a fost scos de sub dărâmături în orașul Hatay, la 149 de ore după ce au avut loc cele două mari cutremure, notează Al Jazeera.

În acţiunile de salvare au fost implicaţi personal medical şi voluntari turci.

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin, notează News.ro.România, printre primele țări care au răspuns apelului
Anterior, românii trimiși în Turcia au reușit să scoată de sub dărâmături alți supraviețuitori.

Salvatorii români trimiși imediat după ce Turcia a cerut ajutorul comunității internaționale, au reușit să salveze trei oameni, care au supraviețuit mai bine de 24 de ore, în ciuda frigului. Localnicii își puneau mari speranțe în pompierii români, chemați să scoată la lumină și o a patra victimă. Este vorba despre un adolescent de 16 ani.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că România trebuie să își sporească ajutorul umanitar oferit Turciei. Așa că, a fost trimisă în zonele afectate o nouă echipă de căutare și salvare urbană de la ISU București. Le vor fi alături doi medici și doi asistenți de la SMURD, cu toate cele necesare: echipamente, dar și materiale deblocate din Rezerva Statului.

Din echipa de 57 de salvatori fac parte și patru voluntari cu câini de căutare și salvare, care sunt antrenați să găsească victime ale cutremurului.

Sursa: News.ro, Pro TV, Al Jazeera

Comentarii