Fragmente plagiate în doctoratul lui Daniel Grădinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

joi, 08 iunie 2023, 15:18
2 MIN
 Fragmente plagiate în doctoratul lui Daniel Grădinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

În volumul în care judecătorul Daniel Grădinaru şi-a publicat teza de doctorat susţinută în 2015 există mai multe fragmente despre care un expert consultat de G4Media.ro susţine că sunt plagiate. ”Foarte probabil, este vorba de un plagiat care nu poate fi ignorat”, a declarat profesorul emerit Dumitru Sandu de la Universitatea Bucureşti după ce a analizat pasajele descoperite de G4Media.ro, precum şi textele-sursă pe care Grădinaru nu le-a indicat în lucrarea sa.

În prezent preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Grădinaru este responsabil de multe decizii-cheie din sistemul judiciar. După două luni de insistenţe pentru a transmite un punct de vedere legat de exemplele prezentate în acest articol, judecătorul Daniel Grădinaru a declarat, la începutul acestei săptămâni, că ”Întrebarea este tendenţioasă, unele chestii se pot verifica, nu aveţi nevoie de răspunsul meu.” În anul 2015, în perioada în care ocupa funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Daniel Grădinaru a obţinut titlul de doctor după ce şi-a susţinut teza cu titlul ”Investigarea criminalistică a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Conform exemplarului depus la Biblioteca Naţională a României, instituţia unde a fost doctorand Grădinaru era Universitatea Titu Maiorescu, iar conducător ştiinţific, profesorul universitar Gheorghe Popa. În unele CV-uri ale judecătorului, la instituţia organizatoare a studiilor de doctorat apare şi Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, ceea ce indică faptul că lucrarea a fost coordonată în cotutelă sau că, la un moment dat, a avut loc un transfer.

Un an mai târziu, în 2016, Grădinaru şi-a publicat teza la Editura C.H. Beck, cu titlul puţin schimbat: ”Investigarea infracţiunilor contra intereselor financiare ale UE.”

Cititi textul integral pe G4MEDIA

 

 

 

Comentarii