Gata cu detaşările în spitale. Managerii unităților medicale caută soluții

sâmbătă, 11 ianuarie 2020, 02:56
2 MIN
 Gata cu detaşările în spitale. Managerii unităților medicale caută soluții

Noua ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG), aprobată în ultima şedinţă a executivului şi publicată joi în Monitorul Oficial, prevede încetarea de drept a tuturor detaşărilor de la instituţii private la instituţii de stat începând de ieri. OUG afectează inclusiv unităţile medicale, care acum trebuie să găsească soluţii.

După cum au declarat surse din cadrul reţelei sanitare ieşene, detaşările s-au făcut mai ales acolo unde apăreau concedii de maternitate sau stagii efectuate în străinătate. „Este normal ca această ordonanţă să afecteze sistemul sanitar. La nivel de Iaşi sunt vizate câteva sute de persoane care din acest moment nu pot fi remunerate pentru munca prestată. Singura posibilitate este să-şi treacă activitatea pe PFI (persoană fizică individuală). Cred că ar fi trebuit ca ordonanţa să prevadă un termen de aplicare de măcar două săptămâni tocmai ca angajaţii vizaţi să aibă timp să-şi facă toate demersurile pentru a intra în legalitate“, a spus deputatul PMP, Petru Movilă.

OUG a luat prin suprindere inclusive conducerile spitalelor. „Când vine brusc o astfel de ordonanţă, normal că ne afectează. Dar noi încercăm întotdeauna să rezolvăm problemele angajaţilor“, a afirmat Mirela Grosu, managerul Institutului regional de Oncologie.

La Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, conducerea spune că OUG-ul nu afectează schema de personal. „La noi, nu există medici detaşaţi. Toţi sunt angajaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată. În cazul profesorilor, aceştia au norma întreagă la UMF, iar la spital sunt cu jumătate de normă. Ei au activitate medico-didactică, şi sincer muncesc mai mult decât cele 3 ore din contract, care sunt de fapt şapte“, a precizat Ioan Bîrliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Noul act normativ prevede, la articolul III, alineatul (1), că, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante din instituţiile şi autorităţile publice (…), indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice“. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept“, precizează actul normativ.

Guvernul a aprobat, în noua OUG, excepţii în ceea ce priveşte încetarea detaşărilor doar pentru Ministerul Afacerilor Externe şi pentru instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în anumite condiţii. Până acum, la nivel naţional, primii care au părăsit locurile de muncă au fost 39 de funcţionari de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, inclusiv Marius Şişu, preşedintele acesteia.

Comentarii