Grigore Gheba, profesorul de mate’ al României, moare în urmă cu 14 ani uitat de toți elevii lui

marți, 05 septembrie 2023, 16:25
2 MIN
 Grigore Gheba, profesorul de mate’ al României, moare în urmă cu 14 ani uitat de toți elevii lui

Grigore Gheba, cel mai prolific și iubit profesor de matematică din România a lăsat o uriașă moștenire. Generații au învățat și învață și azi din culegerile sale de matematică

Gheorghe Gheba este omul care a învățat matematică generații de copii și adolescenți. Culegerile sale de matematică încă se mai vând în anticariate. Dacă nu sunt, încă, păstrate cu sfințenie în biblioteci. Se spune că s-ar fi vândut 6 miliaone de culegeri scrise de Gheba. A cunoscut o uriașă notorietate, dar bogat nu va fi.

La înmormântarea sa au participat o mână de oameni. Astăzi se împlinesc 19 ani de când profesorul ne-a părăsit. Se întâmpla într-o zi de 5 septembrie 2004. 

Aplecarea spre matematică a avut-o de mic.

S-a născut la 12 august 1912 într-un sat din Vrancea.

„Interesantă este povestea cu micul Grigore care până la 12 ani a rezolvat toate problemele de matematică din manuale împrumutate, iar atunci  mama sa l-a luat de mână şi l-a dus la un cunoscut liceu din Râmnicu Sărat, unde după cum era îmbrăcat a stârnit hohote de râs printre elevii de aici.

Când directorul unităţii l-a întrebat cum se scrie trei milionimi şi a văzut cum micul ţăran a scrijelit la tablă fără ezitare 0,000.003, a rămas impresionat, iar toţi elevii care se umflau de râs până atunci au rămas fără grai, uimiţi de talentul zdrenţărosului”, a spus istoricul focşănean Florin Dîrdală pentru adevarul.ro.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii