Guvernul a stabilit cadrul legal: spitalele primesc bani mai mulţi pentru a hrăni pacienţii

sâmbătă, 16 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Guvernul a stabilit cadrul legal: spitalele primesc bani mai mulţi pentru a hrăni pacienţii

După anunţul făcut luna trecută, Guvernul a făcut şi primii paşi concreţi pentru a creşte alocaţia de hrană pentru pacienţii internaţi la spitalele din România. A fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se modifică contractul cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale. 

În mod concret, Guvernul a explicat cadrul legal prin care vor fi modificate contractele încheiate între spitale şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, astfel încât bugetul pe pacient, pentru hrană, să fie crescut. Astfel, bugetele actualizate de la data de 1 iunie vor fi de 22 de lei pentru pacienţii spitalizaţi, copii şi adulţi, cât şi pentru femeile care au născut şi însoţitorii lor, în timp ce pentru bolnavii infectaţi cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienţi cu arsuri şi cei internaţi în leprozerii – 33 de lei / zi.

„Alocaţia de hrană se acordă atât pentru asiguraţi, cât şi pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă în unităţile sanitare publice, în cadrul pachetului de bază, respectiv al pachetului minimal de servicii medicale”, se precizează în textul hotărârii. Actul normativ aprobat de Guvern precizează că va fi suplimentat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, astfel că spitalele vor putea să primească această suplimentare faţă de sumele care au fost deja contractate.

Pentru asta vor face un act adiţional cu CJAS-uri, modelul urmând a fi pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. Acest lucru mai atrage după sine o consecinţă importantă: spitalele vor primi suplimentar faţă de bugetul existent sumele pentru hrana pacienţilor, ceea ce înseamnă că sumele alocate deja vor putea fi utilizate pentru cheltuieli curente, precum achiziţia de medicamente şi materiale sanitare. 

Comentarii