De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul Italian impune o taxă excepţională asupra profiturilor băncilor

marți, 08 august 2023, 13:00
2 MIN
 Guvernul Italian impune o taxă excepţională asupra profiturilor băncilor

Într-o mişcare surprinzătoare, Guvernul Italiei a anunţat o taxă excepţională de 40% asupra profiturilor băncilor, în cadrul eforturilor de a susţine familiile şi firmele afectate de creşterea semnificativă a dobânzilor la împrumuturi. Anunţul a fost făcut de viceprim-ministrul Matteo Salvini, în urma unei şedinţe de guvern conduse de premierul Giorgia Meloni, scrie biziday.ro.

Această măsură drastică a fost motivată de necesitatea de a redirecţiona fonduri către sectoarele vulnerabile ale economiei italiene, care au resimţit impactul majorării ratelor dobânzilor impusă de Banca Centrală Europeană. Guvernul a subliniat că acest pas dur va asigura o mai bună distribuţie a resurselor şi va contribui la echilibrarea impactului asupra familiilor şi firmelor.

Criticii măsurii au argumentat că băncile nu au acţionat în mod corespunzător pentru a sprijini economisitorii, neglijând majorarea dobânzilor la depozite şi concentrându-se pe creşterea ratelor de dobândă la împrumuturi. Prin urmare, Guvernul a intervenit pentru a redresa această discrepanţă şi pentru a pune băncile într-o poziţie de a contribui la binele comun.

Potrivit estimărilor autorităţilor de la Roma, taxarea va genera aproximativ 3 miliarde de euro, banii fiind direcţionaţi către sprijinirea familiilor şi firmelor care au fost lovite de creşterea costurilor împrumuturilor. Taxa de 40% va fi aplicată profiturilor obţinute din diferenţa dintre dobânzile percepute pentru împrumuturi şi cele pentru depozite.

În prima jumătate a anului 2023, cele mai mari cinci bănci din Italia au înregistrat un profit combinat de 10,5 miliarde de euro, în creştere cu impresionantul procent de 64% faţă de anul precedent. Cu toate acestea, perspectiva introducerii acestei noi taxe a condus la o reacţie imediată pe piaţa bursieră, acţiunile celor mai mari două bănci din ţară, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, înregistrând scăderi semnificative de 8%, respectiv 7%, în deschiderea tranzacţiilor de marţi.

În final, succesul acestei măsuri depinde de aprobarea parlamentului italian. În timp ce guvernul îşi doreşte să aducă o contribuţie semnificativă în sprijinirea celor afectaţi de creşterea dobânzilor, impactul asupra sectorului bancar şi economiei în ansamblu va continua să fie subiectul unor dezbateri intense în săptămânile următoare.

Comentarii