Iată noul proiect din faţa Teatrului! Copacii mari rămân pe poziţie

miercuri, 18 mai 2022, 01:59
3 MIN
 Iată noul proiect din faţa Teatrului! Copacii mari rămân pe poziţie

Șantierul de aici va începe luna viitoare şi va dura circa un an. Vor fi demolate cele trei fântâni arteziene, fiind înlocuite cu una interactivă. Va fi realizată o conexiune mai spectaculoasă între Teatru şi Mitropolie.

Lucrările la parcul din faţa Teatrului Naţional vor începe în prima parte a lunii iunie. Primăria a emis, ieri, autorizaţia de construire, în condiţiile în care lucrările sunt contractate încă din vara anului trecut. Proiectul are o valoare de circa 18 milioane lei (inclusiv TVA) şi va finanţat de la bugetul local, cu un termen de execuţie de 12 luni.

Lucrările vor începe cu întârziere faţă de momentul lansării licitaţiei (noiembrie 2020) din două motive principale: constructorul a fost decis pe calea instanţei, iar avizul Comisiei zonale de monumente istorice a fost eliberat după mai multe discuţii în cadrul forului cu privire la soluţia arhitecturală.

Primarul Mihai Chirica a explicat ieri că au fost discutate mai multe variante asupra modului în care ar urma să arate parcul în final, fiind unele diferenţe între faza de studiu de fezabilitate şi cea de proiectare. În ambele variante, vegetaţia înaltă – platanii spre str. I.C. Brătianu şi arborii spre Primăria Iaşi – a fost păstrată, diferenţe fiind în principal în ceea ce priveşte amplasarea amfiteatrului din zona centrală a parcului, aleile şi punerea în valoarea a statuilor şi a locului unde a fost primul teatru idiş din lume (Pomul Verde).

„Toată vegetaţia înaltă este păstrată, indiferent unde se poziţionează ea, şi este adusă vegetaţie nouă care va înlocui vegetaţia degradată. S-a renunţat la aleile de pe partea stângă, de sub aliniamentul de platani, practic nu aveau o destinaţie foarte precisă, acolo s-a lăsat în totalitate spaţiu verde şi s-a dirijat circulaţia pe flancul drept”, a detaliat primarul Chirica unele dintre ajustările proiectului.

Edilul a amintit şi despre demolarea celor trei fântâni arteziene existente, acestea urmând a fi înlocuite cu o fântână „interactivă” în zona centrală a parcului. Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Unul dintre principalele repere ale proiectului vizează amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia, urmând a fi făcută o conexiune între monumentele istorice din zonă, în principal între Teatrul Naţional şi Mitropolie.

Proiectul de reabilitare a parcului datează încă de pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, varianta iniţială cuprinzând şi ideea unei parcări subterane. În 2015, tot în mandatul lui Nichita, Primăria a renunţat la parcare în urma criticilor venite din partea societăţii civile.

Realizarea noilor studii a dus la situaţia în care abia în noiembrie 2020 a fost lansată licitaţia de execuţie. Iniţial, procedura a fost adjudecată de către firma Grup Construcţii Est, dar unul dintre competitori (Conest) a atacat soluţia pe calea instanţei şi, în final, a avut câştig de cauză. Contractul de lucrări a fost semnat în august 2021.

Comentarii