De Business

Punem punctul pe știi

Ieşenii, pe locul 3 în ţară la numărul turiştilor de pe litoralul românesc în 2022

luni, 05 septembrie 2022, 12:27
1 MIN
 Ieşenii, pe locul 3 în ţară la numărul turiştilor de pe litoralul românesc în 2022

Vara s-a terminat la malul mării, iar antreprenorii din turism își fac socotelile. Sezonul estival a fost destul de complicat, marcat de provocările generate de războiul din Ucraina și de inflația galopantă.

Scumpirile în lanț au dus la scăderea apetitului românilor pentru vacanțe, excursii și concedii, iar asta s-a tradus printr-o scădere cu 20% a încasărilor față de 2019, anul cel mai bun pentru hotelieri. Cele mai căutate stațiuni vara aceasta au fost Eforie Nord și Costinești, pe locul 3 fiind Mamaia, care au cumulat cea mai mare pondere a rezervărilor făcute la mare.

Durata medie a sejurului în acest an a fost de cinci zile, iar valoarea medie a pachetului turistic a fost de 500 de euro pentru două persoane, arată Prima TV.

Un trend care s-a accentuat anul acesta este preocuparea mai mare pe care o manifestă românii față de condițiile de cazare, în special față de curățenia din hoteluri. Și clasamentul stațiunilor preferate a suferit modificări, Eforie Nord devansând Mamaia. Per total însă, litoralul este în scădere față de cel mai bun an din turism, 2019. Cei mai mulți turiști la Marea Neagră au venit din București. Podiumul a fost completat de cei veniți din Cluj și din Iași. În top 10 mai intră județele Brașov, Timiș, Argeș, Dâmbovița, Bacău si Suceava.

Comentarii