De Business

Punem punctul pe știi

Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni

sâmbătă, 02 iulie 2022, 08:00
3 MIN
 Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni

Potrivit ultimului raport al ASF, în medie, un ieşean achită la Pilonul II 252 de lei lunar. Judeţul nostru este pe locul V în ţară în funcţie de acest indicator.

Judeţul Iaşi se află pe locul 5 la nivel naţional după contribuţia lunară medie la Fondul de pensii administrate privat – Pilonul II, reiese din Raportul privind evoluţia sistemului de pensii private în trimestrul I 2022, publicat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Conform documentului ASF, consultat de „Ziarul de Iaşi”, contribuţia lunară medie înregistrată în judeţul Iaşi a fost de 252 lei/participant la finele lunii martie a acestui an, cea mai mare valoare fiind înregistrată în Municipiul Bucureşti, de 296 lei/participant. În Cluj s-a ridicat la 288 lei/participant, în Timiş la 254 lei/participant, în timp ce în Ilfov a fost de 253 lei/participant. Cele mai mici contribuţii lunare medii se înregistrează în Gorj (186 lei/participant), Bistriţa-Năsăud (182 lei/participant) şi Harghita (174 lei/participant). Contribuţia medie la 31 martie 2022 a fost de circa 217 lei/participant.

Contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 2,66 miliarde lei în perioada ianuarie-martie 2022, în creştere cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2021. Cel mai mare cont are o valoare de 1,46 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, peste 20% dintre participanţi deţin active sub valoarea de 1.000 lei, arată ASF. La finalul lunii martie 2022, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 11.537 de lei.

În ceea ce priveşte contribuţiile lunare totale, în judeţul Iaşi se ridicau la 19 milioane de lei la finele primului trimestru al anului 2022, Municipiul Bucureşti înregistrând cele mai mari valori (213,8 milioane lei), urmat de Cluj (39,1 milioane lei) şi Timiş (34,7 milioane lei). La polul opus se află sudul ţării – Giurgiu, Mehedinţi, Ialomiţa, Caraş-Severin, Călăraşi şi Teleorman, care înregistrează cele mai scăzute valori (între 1,7 şi 3,6 milioane lei).

În sistemul pensiilor administrate privat erau înregistrate 7,85 milioane de persoane la finalul lunii martie a acestui an. Fondurile de pensii din Pilonul II fac obiectul unui dosar de delapidare, ieri având loc zeci de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019-2022, doi angajaţi ai unei bănci, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii. Potrivit Economedia.ro, este vorba despre BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), care precizează într-un comunicat de presă că “deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon II şi III, administrate de SAFPP (…) nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.”

La finalul lunii martie 2022 erau înscrise în Registrul Electronic al ASF şapte fonduri de pensii administrate privat, valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat fiind de 89,36 miliarde de lei. Primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcţie de numărul de participanţi sunt FPAP NN (26%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) şi FPAP Metropolitan Life (14%), cumulând un procent de 61% din numărul total de persoane înregistrate în sistem. 

Comentarii