De Sănătate

Punem punctul pe știi

În faze incipiente melanomul cutanat se poate vindeca

miercuri, 31 ianuarie 2024, 10:24
4 MIN
 În faze incipiente melanomul cutanat se poate vindeca

Alina Oprea, Iași: Mama mea este singură și locuiește într-o localitate de lângă Iași. De câteva luni, atunci când am vizitat-o, am observat o aluniță pe brațul ei, pe care o avea de mai mult timp, dar care s-a tot mărit în ultima vreme. Ultima dată avea o cojiță deasupra aluniței – mi-a spus că s-a lovit din greșeală, că a sângerat un pic dar că acum a făcut acea crustă. Când am fost să îmi iau rețeta de la medicul de familie i-am povestit de alunița mamei și mi-a spus că nu prea este bine că tot crește și că ar putea fi ceva foarte serios. Aș vrea să știu ce trebuie să fac, mai ales dacă este vorba de cancer de piele.

Dr. Dana Clement, medic primar oncolog, Institutul Regional de Oncologie Iași: Cancerele de piele, cele mai frecvente tipuri de cancere umane, reprezintă tumori maligne care apar ca urmare a multiplicării anormale a celulelor din epiderm, cauzate de cele mai  multe ori de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete care determină modificări la nivelul ADN-ului celular.

Principalele tipuri de cancere cutanate sunt reprezentate de carcinoamele bazo-celulare,  carcinoamele scuamo-celulare și melanoame.
Dintre acestea, melanoamele sunt cele mai agresive forme de cancere cutanate, cu risc crescut de diseminare la distanță, dacă nu sunt diagnosticate rapid. Melanoamele pot fi tratate cu scop curativ când sunt diagnosticate în stadii incipiente, dar șansa de vindecare scade semnificativ dacă diagnosticul este pus în stadiu metastatic

Acest tip de tumori se dezvoltă din melanocite, celulele cutanate care produc pigmentul melanic, cel care dă culoarea tegumentului nostru. Melanoamele se dezvoltă, în anumite cazuri, din nevii (alunițe – n.r.) congenitali, pot apare în orice zonă a corpului, dar cel mai adesea interesează zonele de tegument expuse mai mult la soare.

Cauza cea mai frecventă a melanoamelor este expunerea intensă la soare, în special dacă această expunere este asociată cu apariția arsurilor solare. De exemplu, utilizarea aparatelor pentru bronzat  de tip solar reprezintă altă sursă frecventă de radiații ultraviolete și, deci, alt factor de risc pentru apariția acestor cancere. Pentru melanoame, expunerea solară asociată de arsuri în perioada copilăriei este în mod special periculoasă. De asemenea, persoanele cu tenul deschis la culoare prezintă cel mai mare risc de apariție a melanoamelor.

Reducerea expunerii la radiația ultravioletă, în special între orele 11.00 și 16.00, când această radiație este cea mai intensă și periculoasă, precum și utilizarea cremelor cu factor crescut de protecție solară reprezintă cel mai eficient mod de prevenție a apariției cancerelor cutanate.

Orice schimbare la nivelul pielii poate fi un semn al unui cancer cutanat. Fie că este vorba de o nouă leziune apărută, de o ulcerație care nu se vindecă sau de o modificare de formă, culoare, dimensiuni a unui nev deja existent, adresarea rapidă către medicul de familie sau  către dermatolog este extrem de importantă.

Melanoamele sunt cancere care pot fi tratate și vindecate dacă sunt diagnosticate în stadii  incipiente, înainte ca celulele tumorale să  pătrundă  în  grosimea tegumentului și să invadeze vasele de sânge sau vasele limfatice, determinând astfel apariția metastazelor la distanță.
Chirurgia este principalul tratament al melanoamelor în stadiu incipient, când se recomandă excizia tumorii împreună cu o zonă de țesut sănătos din jur, pentru a scădea cât mai mult riscul de reapariție a bolii. De asemenea, chirurgul va decide dacă este nevoie și de excizia ganglionilor limfatici loco-regionali.

În cazul în care melanomul a fost diagnosticat într-un stadiu avansat, în care celulele tumorale s-au răspândit la distanță de tumora primară și există deja metastaze în alte organe, este nevoie de tratamente sistemice, care încearcă să distrugă celulele tumorale deja diseminate în corp.

Ultimul deceniu a adus progrese importante în ce privește tratamentul melanoamelor în stadiu local avansat, inoperabil, sau în stadiu metastatic. Astfel, există două mari tipuri de tratamente inovatoare care pot fi utilizate: terapia moleculară țintită, eficientă în cazul melanoamelor care prezintă o anume mutație genetică  la nivelul oncogenelor B-RAF și imunoterapia, care poate fi administrată tuturor tipurilor de melanom, indiferent de caracteristicile genetice. Imunoterapia este o modalitate inovatoare de tratament care încearcă să reactiveze sistemul imun al pacientului, inhibat de celulele maligne, pentru că, odată activat, acesta să distrugă celulele tumorale, oriunde ar fi acestea localizate.

Astfel, revenind la întrebarea cititoarei noastre, vreau să atrag atenția că orice leziune cutanată, în special un nev preexistent care își modifică aspectul, forma, culoarea, dimensiunea sau care este traumatizat și sângerează reprezintă o leziune cu risc de transformare malignă și, de aceea,  o sfătuiesc să se adreseze de urgență medicului de familie sau dermatologului. În cazul în care va fi diagnosticată o tumoră malignă, îi recomand să se adreseze de urgență către Institutul Regional de Oncologie din Iași, unde, cu siguranță, va putea beneficia de un tratament eficient, adecvat diagnosticului  și stadiului de evoluție.

 

Comentarii