De Business

Punem punctul pe știi

În timp ce populația este cocoșată de facturile la energie, la Transelectrica s-au dat prime de sute de mii de euro. Noi dezvăluiri

marți, 17 ianuarie 2023, 08:06
2 MIN
 În timp ce populația este cocoșată de facturile la energie, la Transelectrica s-au dat prime de sute de mii de euro. Noi dezvăluiri

Scandalul primelor de Crăciun de la Transelectrica este departe de a se încheia. Un director din cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) a sesizat Consiliul de Supraveghere al companiei și Consiliul pe probleme de integritate, după ce presa a publicat primele de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați.

Cătălin Sava este director al Unității management integrat, comercial-achiziții din cadrul Transelectrica și s-a constituit ca avertizor de integritate în acest caz. Acesta susține, într-un document transmis Consiliului de Supraveghere și care a ajuns în posesia PRESShub, că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, și anunță posibilitatea depunerii unui denunț penal la DNA.

Primele, acordate în mare viteză și fără evaluare

Conducerea Transelectrica a decis, printr-un protocol încheiat pe 20 decembrie 2022, ca directorul general să aibă la dispoziție o sumă de bani pentru a-i premia, la final de an, pe cei mai merituoși, ceea ce s-a și întâmplat o zi mai târziu.

Transelectrica a identificat 456 de salariați care au primit prime în valoare totală de sute de mii de euro. Nicolina Anuța Vărzaru, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, se află printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, adică 4.000 de euro.

Singurul din cei 456 de salariați care se califică la o sumă similară este fiul deputatei PSD Steluței Cătăniciu (fostă membră PD, PNL, ALDE), Tudor Rareș Cătăniciu, la rândul său director la Transelectrica.

Unul dintre directori cu primă de 15.000 de lei este Filipoiu Alina Elena, care figurează ca având funcția Director de unitate.

Cătălin Sava susține că protocolul în baza cărora s-au dat primele prevedea că „fondul de premiere alocat va fi repartizat salariaților diferențiat, în funcție de performanțele profesionale individuale rezultate din evaluarea acestora”.

Directorul mai arată că, de altfel, nu ar mai fi existat astfel de evaluări la Transelectrica de 3 ani, „deci nici primele acordate acestora nu au un caracter obiectiv, bazat pe criterii de performanță”.

„Între data protocolului (…) și data tabelului anexă la protocol (…) nu s-au scurs mai mult de 24 de ore, ceea ce înseamnă doar 8 ore lucrătoare, fiind mai mult decât evident că nu se putea efectua o analiză și întocmi documente justificative pentru 456 de salariați în acest interval de timp”, mai arată directorul Unității management integrat, comercial-achiziții din cadrul Transelectrica

Cătălin Sava afirmă că au fost premiați și angajați din unitatea pe care o conduce, dar pentru care el nu a semnat nici o evaluare sau documente justificative.

Mai mult, pe presshub

Comentarii