În toată ţara există doar patru perne pneumatice pentru salvare

miercuri, 17 februarie 2021, 15:39
1 MIN
 În toată ţara există doar patru perne pneumatice pentru salvare

Doar patru perne pneumatice sunt în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă la nivel naţional, ceea ce "este inadmisibil", afirmă ministrul de Interne, Lucian Bode. El a făcut aceste declaraţii în contextul tragediei de la Constanţa, unde o femeie a murit după ce a căzut de la etajul 6, din locuinţa cuprinsă de flăcări, sub privirile pompierilor. Tragedia a scos la iveală că ISU Constanţa nu mai are în dotare din 2015 o pernă pneumatică, iar în tot oraşul există doar o autoscară pentru intervenţia la înălţime.

"Este inadmisibil ca inspectoratele pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică (…) Sunt doar 4 astfel de perne la nivel national. Este inadmisibil", a declarat, miercuri, Lucian Bode.

El a spus că s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cărora le-a cerut să fie începută "de urgenţă" achiziţia unor astfel de echipamente "absolut necesare" pentru toate inspectoratele. Bode a precizat că o astfel de pernă pneumatică costă în jur de 40.000 de euro, iar achiziţiile pot fi făcute din fonduri europene.

Întrebat dacă a discutat şi cu şeful DSU, Raed Arafat, despre lipsa acestor dotări, Bode a răspuns: "Cu dânsul am vorbit şi dânsul va da explicaţii publice de ce nu au achizionat aceste perne pneumatice până acum". Lucian Bode a mai spus că aşteaptă "cât mai repede cu putinţă" rezultatele anchetelor declanşate de ISU Dobrogea şi IGSU privind intervenţia pompierilor de la Constanţa.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii