De Sănătate

Punem punctul pe știi

Încă un vaccin anti-HIV suferă un eșec în testele clinice

vineri, 03 februarie 2023, 11:40
3 MIN
 Încă un vaccin anti-HIV suferă un eșec în testele clinice

Grupul american Johnson & Johnson a anunțat luna trecută că va întrerupe testarea unui vaccin împotriva HIV, aflat în studii clinice de fază avansată, în condițiile în care nu s-au obținut indicii că vaccinul poate preveni infecțiile cu virusul care poate provoca SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite), informează Reuters.

Studiul a implicat administrarea a două tipuri diferite de vaccin, bazate pe un virus care provoacă răceala, pentru a furniza codul genetic al HIV într-o schemă de vaccinare cu patru doze extinse pe durata unui an. J&J a folosit o tehnologie similară pentru vaccinul său împotriva Covid-19.

Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA, vaccinul experimental s-a bazat pe imunogeni „mozaic”, componente ale vaccinului care conţin elemente ale mai multor subtipuri de HIV – cu scopul de a induce răspunsuri imunitare împotriva unei game largi de tulpini de HIV.

Studiul clinic în stadiu avansat, intitulat HPX3002/HVTN 706 sau „Mosaico”, a început în 2019 și s-a desfășurat la nivel global în peste 50 de centre medicale, și a implicat 3.900 de voluntari, bărbați care fac sex cu bărbați și persoane transgender, grupuri considerate vulnerabile la infecție, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani din Europa, America de Nord şi America de Sud.

Partenerul lui J&J, HIV Vaccine Trials Network (HVTN), a declarat că vaccinul a fost testat doar pe persoane care nu au acceptat profilaxia pre-expunere, un tratament pentru prevenirea infecțiilor.

Deși nu au fost identificate probleme de siguranță cu regimul de vaccinare, recentul insucces al studiului marchează încă un eșec în căutarea unui vaccin împotriva HIV, un virus despre care se știe că suferă rapid mutații și găsește diferite modalități de a evita sistemul imunitar.

Un alt vaccin împotriva HIV dezvoltat tot de J&J a eșuat, de asemenea, atunci când a fost testat la o populație de femei tinere din Africa subsahariană în 2021, într-un studiu clinic de fază intermediară.

„Chiar dacă HIV continuă să se dovedească o provocare deosebită pentru dezvoltarea unui vaccin, comunitatea de cercetare HIV rămâne pe deplin angajată să continue lupta și fiecare studiu ne aduce cu un pas mai aproape de această realizare”, a declarat Susan Buchbinder de la HVTN, co-președinte al studiului.

Studiul a fost condus de Reţeaua de studii clinice pentru vaccinul HIV, finanţată de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase din SUA, cu sediul la Centrul de Cercetări Oncologice Fred Hutchinson din Seattle.

Rezultatul este „dezamăgitor, dar nu este sfârşitul efortului de dezvoltare a unui vaccin”, a declarat fostul director al NIH, dr. Anthony Fauci, în cadrul unui interviu acordat New York Times.

„Există şi alte abordări strategice. Modalitatea supremă de prevenire în cazul oricărei infecţii, în special infecţia virală, este un vaccin sigur şi eficient”, a spus el. „Acesta este motivul pentru care în acest domeniu vor continua cercetări foarte active în această direcţie”, a adăugat Fauci.

Deși niciun vaccin împotriva HIV nu a fost încă testat cu succes, există diferite medicamente utilizate la pacienți și în grupurile cu risc ridicat.
Între timp, diverși candidați la un vaccin împotriva HIV sunt testați în prezent, inclusiv de la Moderna, HVTN și Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din Statele Unite.

 

Comentarii