Încep lucrările la Mall of Moldova de la ERA. Se construieşte pe 20 de hectare

sâmbătă, 16 aprilie 2022, 01:50
4 MIN
 Încep lucrările la Mall of Moldova de la ERA. Se construieşte pe 20 de hectare

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a reautorizat proiectul "Mall of Moldova", iar lucrările ar putea începe în acest an. Investiţia se va face pe 20 de hectare, unde va fi cel mai mare hipermarket din regiune. Sunt planificate 300 de magazine şi 40 de restaurante.

 

Reluarea lucrărilor în acest an pentru extinderea complexului ERA a devenit o certitudine. Investitorul Prime Kapital a reautorizat proiectul şi a adus unele modificări faţă de planul iniţial avizat în anul 2019. Indicatorii urbanistici au rămas cei iniţiali, singurele modificări fiind la nivel de faţade. Potrivit celui mai recent raport al unui partener al investitorului, publicat în luna martie, finalizarea lucrărilor este programată pentru luna mai 2024. Primăria a autorizat lucrări şi la o clădire-simbol din trecutul Iaşului, respectiv fostul sediu administrativ al Fortus. Nu în ultimul rând, unele intervenţii, de restaurare, au fost avizate şi la Biblioteca Centrală Universitară.

În ce constă extinderea de la ERA

Terenul pe care va fi realizată investiţia are o suprafaţă totală de peste 20 hectare, iar aria desfăşurată totală prevăzută în autorizaţie ajunge la aproape 120.000 mp. Actualul centru comercial are o suprafaţă de 30.000 mp. Noul centrul va include cel mai mare hipermarket din regiune, peste 300 de magazine, peste 40 de restaurante, un centru major de divertisment şi petrecere a timpului liber şi o zonă dedicată pentru amenajarea casei. "Construcţia este programată să înceapă în noiembrie 2022", se arată într-un raport al Mas Rei, partener PK în proiect, dar există posibilitatea ca lucrările să înceapă mai devreme având în vederea autorizaţia emisă recent de Primărie.

Potrivit actului de avizare, centrul comercial va fi deservit de aproape 3.300 locuri de parcare. Zona de captare luată în considerare de investitor face referire la estul României, precum şi la Republica Moldova în total fiind estimată la aproximativ 644.000 de locuitori aflaţi la o distanţă de 60 minute cu maşina. Investiţia se ridică la peste 110 milioane euro, sumă din care au fost cheltuiţi până acum peste 20 milioane euro, conform unui raport financiar al Mas Rei. Investitorul a achiziţionat terenul în anul 2017: ulterior, a fost anunţat planul de a fi construit cel mai mare mall din Moldova ("Mall of Moldova"). În octombrie 2019, a fost dat startul lucrărilor, cu un termen de execuţie de 18 luni. Însă pandemia a determinat "îngheţarea" şantierului.

"Indicatorii urbanistici autorizaţi iniţial rămân neschimbaţi. Locurile de parcare nu vor suferi modificări faţă de autorizaţia iniţială. Modificarea de temă presupune modificare culori panouri de faţadă (…) şi amplasare fereastră exterioară pe faţadă", se precizează în autorizaţia 119/2022.

Lucrări la fostul sediu administrativ al Fortus

Un alt proiect privat unde sunt reluate lucrări vizează fostul sediu administrativ al Fortus. Recent, Primăria a dat undă verde firmei Publiconstruct, deţinută de omul de afaceri Dumitru Constantinescu prin intermediul societăţii Elytis Hospital Hope SRL, să aducă mai multe modificări la clădirile existente.

"Pe amplasament sunt edificate 5 construcţii. Investiţia are ca obiect intervenţii de modificare a faţadelor imobilelor existente, recompartimentări interioare, amplasare semnalistică publicitară, amplasare cameră generator, împrejmuire şi realizarea parcări pe teren proprietate", se precizează în autorizaţia 78/2022. Publiconstruct are în proprietate un teren cu o suprafaţă de aproape 2 hectare. În 2019, firma a mai obţinut de la Primăria Iaşi o autorizaţie pentru amenajarea unui spaţiu de radioterapie, alături de funcţiuni complementare.

"Amenajarea propusă se va face la nivelul subsolului 2 şi va adăposti ca funcţiuni majore trei buncăre de radioterapie şi un computer tomograf, împreună cu alte spaţii complementare acestor funcţiuni: camere de control, spaţii de recepţie, cabinete de consultaţii, spaţii pentru personalul medical, grupuri sanitare etc.", se arăta în autorizaţia 273/2019.

Lucrări şi la BCU

Un alt proiect autorizat în cursul lunii martie de către Primărie vizează Biblioteca Centrală Universitară. "Proiectul propune îmbunătăţiri funcţionale ale construcţiei C1 – corp monument istoric şi corp extindere – constând în: restaurare acoperiş şi structură şarpantă, realizarea unui sistem de desfumare a subsolului, execuţie sistem de supraveghere video, refacerea sistemului de reglare termică a Aulei la corpul monument istoric şi respectiv – refacerea terasei şi realizarea unui sistem de supraveghere video la corpul extindere", se precizează în autorizaţia 143/2022.

De asemenea, proiectul prevede lucrări de reparaţii structurale a fisurilor existente sau a celor care pot apărea după decopertarea tencuielilor, în pereţii structurali de zidărie sau în planşee. Lista avizelor eliberate de Primărie în luna martie a fost publicată ieri de municipalitate. De remarcat că numărul de avize a crescut semnificativ luna trecută (100) faţă de februarie (22), atunci când a fost înregistrat un minim istoric în ceea ce priveşte totalul autorizaţiilor eliberate de Primărie.

Comentarii