De Business

Punem punctul pe știi

Începe criza imobiliară în Europa? Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa

vineri, 30 iunie 2023, 14:59
2 MIN
 Începe criza imobiliară în Europa? Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa

Prețurile locuințelor din Germania au scăzut cu o rată record de 6,8%, în primul T1 2023, în condițiile în care costurile mai mari ale împrumuturilor, inflația și creșterea economică mai slabă și-au pus amprenta asupra celei mai mari piețe imobiliare din UE.

Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa, arată ultimele cifre.

Scăderea an de an a indicelui prețurilor proprietăților rezidențiale germane a fost cea mai mare, de la începutul înregistrărilor, în anul 2000, a anunțat Biroul Federal de Statistică.

Începe tsunami imobiliar în Europa?

Scăderea prețurilor locuințelor este cel mai recent semn al problemelor de pe piața imobiliară rezidențială germană, unde construcția de locuințe încetineşte.

Doar 21.200 de apartamente au fost aprobate pentru construcție, în aprilie, cu 31,9% mai puțin decât în anul precedent. A fost cea mai mare scădere din martie 2007.

Cu toate acestea, au existat semne de încetinire a scăderii prețurilor locuințelor, deoarece prețurile au scăzut cu 3,1%, față de trimestrul anterior, o scădere mai mică decât cea de 4,9%, înregistrată între trimestrele trei și patru.

"Cererea mai scăzută, din cauza costurilor de finanțare mai mari, și inflația persistent ridicată sunt probabil în continuare principalele motive pentru declinul prețurilor de achiziție", a declarat agenția germană de statistică.

"Piața imobiliară germană a trecut de la a fi o piață a vânzătorilor, la o piață a cumpărătorilor, iar tranzacțiile aproape că au ajuns la un punct mort", a declarat Carsten Brzeski, economist cu sediul la Frankfurt, la banca olandeză ING.

"Indicele oficial al prețurilor este aproape o ficțiune, deoarece se bazează pe atât de puține tranzacții noi", a spus Brzeski, conform Financial Times.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii