Începe şantierul T4 de la Aeroport: o lucrare de 70 milioane euro

luni, 02 mai 2022, 01:58
3 MIN
 Începe şantierul T4 de la Aeroport: o lucrare de 70 milioane euro

Contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru construirea unui terminal de pasageri şi a parcării extinse va fi semnat zilele acestea.

Asocierea de firme condusă de Strabag va edifica viitorul terminal de pasageri, parcarea extinsă şi reconfigurarea căilor de acces către acestea. Anunţul făcut de conducerea Aeroportului Iaşi înainte de Paşte a rămas valabil după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, termenul de contestare a procedurii de atribuire a expirat fără ca aceasta să fie atacată.

Directorul general provizoriu al aerogării, Romeo Vatră, a anunţat că parafarea contractului cu cei de la Strabag va avea loc săptămâna aceasta. Strabag SRL, companie care a realizat şi extinderea platformei de staţionare a avioanelor, s-a asociat pentru obţinerea contractului cu încă 13 firme din mai multe ţări printre care Strabag Polonia, Iaşicon SA, Quartz Matrix, DAS SRL, Mira Technologies Group.

În competiţia pentru obţinerea contractului cu o valoare estimată de 351,5 milioane de lei s-au mai înscris doi concurenţi: Eldiclau Prest – Habau, o asociere din care mai fac parte 11 companii, şi asocierea Bog'Art, CON-A Operations, UTI Construction and Facility Management şi Conest, alcătuită din 13 societăţi – între care şi Consitrans, firma care realizează şi studiul de fezabilitate împreună cu proiectul tehnic al autostrăzii A8 între Ungheni-Iaşi-Moţca (intersecţie cu A7) şi SF-urile pe A7 între Ploieşti şi Bacău.

Aşa cum am mai relatat, contractul presupune obţinerea autorizaţiilor, proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construirea unui terminal de pasageri pe trei niveluri, cu o capacitate de procesare a peste 3 milioane de pasageri pe an, şi pentru extinderea parcării aerogării la peste 600 de locuri.

Amintim că finanţarea proiectului din fonduri europene impune finalizarea proiectului până la sfârşitul anului 2023. Practic, potrivit cerinţelor impuse, construirea propriu-zisă a T4 şi a parcării extinse va trebui să înceapă cel mai târziu la sfârşitul anului în curs, termenul de execuţie fiind de 12 luni. Până atunci, va trebui pusă la punct întreaga documentaţie (autorizaţiile, avizele şi proiectul tehnic propriu-zis). Totodată, va trebui pregătit şi terenul, prin demolarea fostului sediu al Aviaţiei Utilitare – lucrare asumată de Consiliul Judeţean – pentru că terminalul va ocupa şi suprafaţa de teren unde se află cum clădirea, dar şi prin refacerea actualului drum de acces. La ultima şedinţă, consilierii judeţeni au căzut de acord să preia o parte a acestui drum, respectiv ceva mai mult de 50 de metri chiar înainte de terminalul T3, porţiune care intră şi ea sub planurile T4.

Pe de altă parte, regia a lansat licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de supervizare şi dirigenţie de şantier pentru proiectul de extindere a infrastructurii aeroportuare. Ele vor acoperi, cu personal calificat, întreaga perioadă de proiectare şi execuţie a lucrărilor de construcţie, respectiv 21 de luni. Ţinta este „implementarea cu succes a investiţiilor şi atingerea tuturor indicatorilor de performanţă în perioada de eligibilitate a contractelor, asigurând în acelaşi timp respectarea standardelor din legislaţia naţională şi europeană privind execuţia lucrărilor şi protecţia mediului”, precizează anunţul de licitaţie.

Valoarea estimată a acestor servicii este de 4,5 milioane de lei (finanţare POIM, la fel ca şi proiectul de extindere). Ofertele sunt aşteptate până pe 9 iunie.

VEDEȚI ȘI:

Controversă cu un mare oligarh al lui Putin în proiectul UE de 70 milioane euro de la Aeroport. Este sau nu acționar? – AICI

IMPORTANT Vin banii europeni pentru terminalul T4 de la Aeroportul Iași – AICI

Cale liberă pentru construirea T4 la Aeroportul Iași – AICI

SCHIȚE: Cum va arăta noul terminal de pasageri de la Aeroportul Iași – AICI

Comentarii