Îngrijorare: au dispărut complet ofertele pentru furnizarea de energie electrică. Norocoşi şi ghinionişti din Iaşi

vineri, 23 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Îngrijorare: au dispărut complet ofertele pentru furnizarea de energie electrică. Norocoşi şi ghinionişti din Iaşi

Aproape toate licitaţiile deschise pentru achiziţia de energie în acest an au fost anulate dintr-un singur motiv: niciun ofertant. Situaţia este generalizată la nivelul întregii ţări. Ce soluţie mai au consumatorii?

Fluctuaţia preţurilor pe piaţa energiei duce la situaţii neobişnuite în procedurile de achiziţie. Astfel, începând din vara anului trecut, majoritatea covârşitoare a anunţurilor publicate în acest sens pe platforma electronică de achiziţii publice au fost anulate din lipsă de oferte.

Printre „victime” se numără metrolul bucureştean (Metrorex SA), care era dispus să de 90 de milioane de lei, dar chiar şi Delgaz Grid, care oferea 12 milioane de lei pentru alimentarea spaţiilor proprii cu gaz şi energie electrică.

Printre norocoşii care au prins ultimul tren se află Consiliul Judeţean, cu un contract pe doi ani încheiat în primăvara lui 2021. Pe un an a reuşit şi Universitatea Tehnică să încheie un contract cu Veolia. Tot cu Veolia a bătut palma şi Aeroportul în vara lui 2021, şi tot pe un an. Aerogara a lansat zilele trecute o procedură de achiziţie care de data asta porneşte de la 14 milioane de lei.

Din Iaşi, pe SEAP mai apar Spitalul de Recuperare şi Academia Română cu încercări nereuşite de cumpărare de energie electrică.

Unele solicitări au fost repetate de mai multe ori – Aeroportul Sibiu, de exemplu, cu trei proceduri la rând – dar, la fel, fără succes. Cea mai consistentă ofertă de anul acesta a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne, 370 de milioane de lei pentru alimentarea unităţilor aparatului central şi alte unităţi subordonate. Tot fără rezultat.

Lipsa ofertelor în aceste licitaţii i-a fost reproşată ministrului Energiei de către purtătorul de cuvânt al PSD la începutul săptămânii. „Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Virgil Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari. Legile pieţei libere spun că în lipsa ofertei preţurile cresc. Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici”, susţine Radu Oprea.

Ce şanse au aceste instituţii să cumpere energie la un preţ acceptabil? Dincolo de compensarea acordată de guvern – care, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, a costat bugetul naţional până acum mai mult de 3,2 miliarde de lei – mai rămâne o sursă, aşa-numitul furnizor de ultimă instanţă.

Lipsa ofertării este una generalizată, la nivel european, ne-a spus primarul Mihai Chirica, pe care l-am întrebat ce soluţii are Spitalul de Recuperare, instituţie medicală aflată în subordinea administraţiei locale. Furnizorul de ultimă instanţă este obligat ca, la prima strigare, să accepte solicitarea unui client. Condiţia pe care acesta o pune este acoperirea în întregime a valorii contractului în avans, dar problema este acoperirea diferenţei dintre preţul facturat şi cel subvenţionat, ne-a spus primarul Iaşului. Sunt întârzieri reclamate la nivel naţional, a adăugat Mihai Chirica. Din acest motiv, furnizorul care ajunge la capătul contractului, cum s-a întâmplat la Spitalul de Recuperare, nu a mai încheiat un act adiţional, pentru că ar avea de urmărit şi încasat sume foarte mari, ne-a mai spus primarul Iaşului.

Am solicitat un punct de vedere ANRE, dar până la redactarea acestui articol nu am primit nici un răspuns. O procedură de selectare a unor furnizori de ultimă instanţă este în derulare, anunţul publicat pe pagina de internet a Autorităţii menţionând ca termen de înscriere 26 septembrie.

Citește și: ATENTIE! Capcana din facturile la electricitate: când nu beneficiaţi de compensare chiar dacă aveţi sub 255 kWh pe lună

Comentarii