Instanţa a vrut să-l ierte pe un şofer prins băut, dar nu a putut: împricinatul nu a vrut să vină nici măcar la bară, să spună că e de acord

marți, 16 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Instanţa a vrut să-l ierte pe un şofer prins băut, dar nu a putut: împricinatul nu a vrut să vină nici măcar la bară, să spună că e de acord

Judecătorii au fost la un pas să-l ierte pe un ieşean prins băut la volan. Şoferul ar fi scăpat cu minimul redus al pedepsei, dacă ar fi îndeplinit o singură condiţie, aceea de a se prezenta la proces pentru a spune că acceptă.

Alexandru David a fost oprit de poliţişti în seara zilei de 19 septembrie 2018, pe când se afla la volan, pe DJ 248C, între Piciorul Lupului şi Lunca Cetăţuii. Şoferul emana halenă alcoolică, aşa că i s-a solicitat să se supună testului cu aparatul Dräger. A refuzat, nefiind de acord nici cu deplasarea la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice.

Ca urmare, el a fost trimis în judecată pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii încercaseră să-l audieze pe David, dar fără succes, inculpatul fiind plecat din ţară. A fost prins la telefon, dar tot nu s-a prezentat. Până la urmă, procurorii nu l-au putut interoga decât pe fratele şoferului, care se aflase pe locul din dreapta în seara incidentului. Nici magistraţii Judecătoriei nu au avut mai mult noroc.

David a fost citat cu mandat de aducere, dar poliţiştii nu au găsit la adresa cunoscută decât o casă în construcţie. Nici vecinii, nici rudele lui David nu aveau idee când urma acesta să se întoarcă în ţară. În cele din urmă, i-a fost numit un avocat din oficiu şi a fost judecat în lipsă. Judecătorii au luat în calcul faptul că în cei patru ani scurşi de la comiterea faptei David nu mai încălcase legea, fapt pentru care ar fi putut beneficia de clemenţă.

Inculpatul nu avea nici antecedente penale. Deşi şoferul nu fusese prezent pentru a-şi recunoaşte fapta şi a se declara de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, judecătorii au optat totuşi pentru o pedeapsă redusă cu o treime faţă de minimul prevăzut de Codul Penal, de doar 8 luni de închisoare.

Nonşalanţa cu care David a privit însă procesul i-a atras o condamnare cu executare în regim de detenţie, deşi magistraţii fuseseră dispuşi să suspende executarea.

„Instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă chiar şi fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. Având în vedere că, pe parcursul procesului penal, inculpatul nu şi-a manifestat disponibilitatea de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, instanţa nu poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, sens în care inculpatul va executa pedeapsa aplicată în regim de detenţie, aceasta fiind singura modalitate de individualizare a executării pedepsei pe care legiuitorul o permite în contextul prezentei speţe”, au conchis judecătorii.

Soluţa magistraţilor a fost contestată atât de David, cât şi de procurori. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel, primul termen de judecată desfăşurându-se ieri.

Şoferul ar putea avea noroc şi să scape fără condamnare, chiar dacă nu se va prezenta nici la apel. În septembrie urmează să se împlinească termenul de prescripţie a răspunderii penale, caz în care judecătorii nu vor avea altceva de făcut decât să constate încetarea procesului penal. Dacă Alexandru Davind va mai putea trage de timp patru luni, el va rămâne liber. 

Comentarii