Invazia Ucrainei: efecte devastatoare pentru rusul de rând

luni, 28 februarie 2022, 18:10
1 MIN
 Invazia Ucrainei: efecte devastatoare pentru rusul de rând

Măsurile luate de Putin lovesc în ruşii de rând. După ce au stat la cozi kilometrice la bancomate în încercarea de a-şi asigura măcar pentru o scurtă perioadă banii necesari traiului de zi cu zi, acum sunt loviţi din nou. 

Banca Rusiei încearcă măsuri disprerate ca să atenueze şocul sancţiunilor anunţate de comunitatea internaţională: a dublat dobânda şi a cerut exportatorilor să vândă 80% din valuta deţinută ca să domolească deprecierea rublei şi inflaţia   Rubla rusească s-a prăbuşit luni dimineaţă după publicarea sancţiunilor UE (în jurul orei 8,00). Astfel, rubla rusească s-a depreciat cu 30% faţă de dolarul american, de la 83 de ruble pentru un dolar cât era vineri, la 117 ruble pentru un dolar ieri dimineaţă.    La ora 14,00, Banca Rusiei a publicat pe site-ul său cursul oficial pentru dolar – 93,56 ruble/dolar şi pentru euro – 104,48 ruble/euro.  

Companiile s-au prăbuşit pe bursele de la Londra

   Pe de altă parte, ieri dimineaţă Banca Rusiei anunţase că Bursa de la Moscova se va deschide cu o întârziere de şapte ore, la ora 15,00 faţă de ora 10,00 cum era obişnuit, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.   În schimb, companiile ruseşti listate la Bursa de la Londra de-a dreptul s-au prăbuşit înregistrând scăderi chiar şi de peste 75%. Astfel, titlurile Sberbank SBER, au înregistrat la un moment dat un minus de 75.11%, Lukoil LKOD, – 59.42%, Rosneft Oil ROSN, – 44.25%, Gazprom Neft GAZ, – 27.98%, PhosAgro PHOR, – 55.83%.

Mai mult, pe adevarul

 

Comentarii