De Business

Punem punctul pe știi

Investițiile în energie în anul nesiguranței maxime: creșterea disperată de la combustibili fosili rămâne sub cea în regenerabile

luni, 04 iulie 2022, 07:59
1 MIN
 Investițiile în energie în anul nesiguranței maxime: creșterea disperată de la combustibili fosili rămâne sub cea în regenerabile

Efectele războiului Rusiei în Ucraina nu a deturnat tendințele investițiilor în energie, ci doar le-a ajustat pe termen scurt. A crescut cererea de resurse fosile din cauza scăderii livrărilor rusești în 2022, dar investițiile în energia curată rămân dominante:

Asta rezultă din datele pe care președintele Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, le-a prezentat săptămâna trecută la summitul G7.

Investițiile în energie curată vor ajunge la 1.400 de dolari în 2022 (peste 58% din total), în timp ce investițiile în sectorul resurselor fosile, de la extracție până la consumator, s-ar putea ridica la circa 820 de miliarde de dolari. Restul sunt investiții în rețelele de transport, proiectele fiind, eventual, accelerate de război.Așa, de pildă, războiul și nesiguranța aprovizionării cu resurse  provocate de Rusia ar putea crește nivelul investițiilor globale în cărbune peste cel din 2019, până la circa 115 miliarde de dolari, dar totalul investițiilor în combustibilii fosili, va rămâne sub 2019.

„Guvernele, companiile și investitorii se confruntă dificultatea alegerii proiectelor pe care să le susțină, căci nevoile pe termen scurt nu se aliniază automat cu obiectivele pe termen lung. (…) Totuși, nimeni n-ar trebui să-și imagineze că invazia Rusiei în Ucraina poate justifica un val de noi investiții la scară mare în infrastructura combustibililor fosili, într-o lume care vrea să limiteze încălzirea globală”, spune raportul IEA.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii