De Business

Punem punctul pe știi

Jonglerii la Poșta Română pe spatele propriilor angajați

miercuri, 17 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Jonglerii la Poșta Română pe spatele propriilor angajați

Operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale cerea în numele salariaților redirecționarea procentului de 3,5% din impozitul anual datorat statului către o fundație aparținând tot Poștei Române. Angajații s-au trezit cu Formularul 230 gata completat, fără să își dea acordul în acest sens, așa că a fost sesizată Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), care a amendat Poșta Română cu 5.000 de euro. 

 

„Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unor sesizări referitoare la completarea Formularului 230 de către operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. cu date cu caracter personal ale propriilor angajați, în vederea redirecționării procentului de 3,5% din impozitul anual pe venit al acestora către o fundație aparținând aceluiași operator. În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că în cursul lunii ianuarie 2023, operatorul a completat parțial Formularul 230 cu date ale angajaţilor, respectiv cu nume, prenume și CNP, fără să existe o obligaţie legală a acestuia în acest sens și fără să facă dovada îndeplinirii vreunei alte condiții din cele prevăzute la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 (cum ar fi consimțământul salariaților). Subliniem că operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, în acord cu dispozițiile art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679. Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de  24.719,50 lei, echivalentul sumei de 5.000 euro”, arată ANSPDCP într-un comunicat de presă. 
 
Poșta Română se află în proprietatea statului român și are aproape 23.000 de angajați. 
 
Formularul 230 reprezintă Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii. Se poate depune în fiecare an pentru a redirecționa banii către ONG-uri sau biserici. 

Comentarii