Licitaţie de 120 de milioane lei la Institutul de Oncologie. Nu se mai găsesc citostatice

sâmbătă, 09 noiembrie 2019, 02:56
2 MIN
 Licitaţie de 120 de milioane lei la Institutul de Oncologie. Nu se mai găsesc citostatice

Totul porneşte de la decizia ministrului demis Sorina Pintea de a suspenda exportul de citostatice şi imunosupresoare vitale pentru pacienţii bolnavi de cancer.

Stocurile la cinci dintre citostaticele folosite pentru tratarea diferitelor forme de cancer sunt aproape epuizate, au anunţat reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Alte două medicamente folosite în tratamentul oncologic nu mai există în farmacie. Drept pentru care IRO Iaşi a deschis o licitaţie pentru reîntregirea stocului de medicamente în valoare de 120 de milioane de lei.

Motivul licitaţiei îl constitue, după cum au spus reprezentanţii IRO fie cantităţile foarte mici aflate în stocul instituţiei la anumite produse farmaceutice fie absenţa lor. În al doilea caz, este vorba despre Oxaliplatin, un medicament din categoria citostaticilor folosite în cazul tratamentelor de cancer la colon în fază metastazică. Acesta este utilizat în asociere cu 5 Fuorouracil (5 FU). Nici acesta din urmă aproape nu se mai află în farmacie, iar se văd obligaţi să folosescă alte medicamente în schema de tratament. Tot reprezentanţii IRO Iaşi au precizat că şi la Epirubicină stocurile sunt limitate, acestea ajungând pentru două săptămâni. Medicamentul este folosit în tratarea cancerului de stomac, de sân, ajută la prevenirea cancerului la vezică şi se utilizează în schemele polichimioterapice. Tot pentru două-trei săptămâni se mai găseşte şi Vinorelbina, citostatic folosit la tratarea cancerului la plămâni.

Lista medicamentelor lipsă sau care riscă să dispară din farmacia IRO este lungă. „În mare parte nu sunt probleme majore în ceea ce priveşte medicaţia oncologică. Sunt câteva medicamente care sunt la preţuri foarte mici şi pe care furnizorii nu le-au adus în România. De exemplu, este vorba despre Bleomicyn, Toxoromicina, Eclirubicina. Sigur anumite scheme se pot modifica şi se pot adapta. Colegii noştri pot folosi medicamente asemănătoare, cu efecte asemănătoare: Din păcate însă, la nivelul caselor de sănătate, în aceste condiţii cresc cheltuielile pentru că medicamentele înlocuitoare sunt foarte scumpe. E păcat că nu putem administra medicamentele ieftine la pacienţii noştri“, dr. Mihai Gabriel Dimofte, director medical la IRO Iaşi.

Precizăm că în luna septembrie, Ministerul Sănătăţii a decis să suspende temporar – pentru 6 luni – exportul paralel de citostatice şi imunosupresoare vitale pentru pacienţii bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant şi care sunt insuficiente pe piaţa din România. În total, 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de 6 luni. Exportul paralel reprezintă o cauză a riscului de dispariţie pentru 46% din medicamentele oncologice din România, arată un raport realizat în anul 2018 de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Comentarii