LIVE Şedinţa CJ de azi începe de la zeci de mii de lei şi se încheie cu zeci de milioane de euro

miercuri, 22 septembrie 2021, 09:24
3 MIN
 LIVE Şedinţa CJ de azi începe de la zeci de mii de lei şi se încheie cu zeci de milioane de euro

Aleşii judeţului îşi fac încălzirea cu proiecte de documentaţie tehnică pentru construirea unor poduri şi vor termina cu proiectul de garantare a creditului necesar Aeroportului pentru extindere. Pe parcurs, se vor opri pe traseul trenului metropolitan pentru încă o etapă birocratică: încheierea unui protocol de asociere.

Dezbaterile pot fi urmărite mai jos:

UPDATE: Ședința a mers practic fără piedici până la proiectul nr. 12 de pe ordinea de zi, în care un teren în suprafață de 2,4 ha din Manta Roșie, cu tot cu construcțiile (în paragină) de acolo, inclusiv un monument istoric, este propus pentru concesionare.
Liderul grupului PMP, Marian Uscatu, a anunțat că cei trei aleși ai partidului se vor abține de la vot până când proiectul va fi completat cu obiectivele clare urmărite prin concesionare. 
La rândul lui, liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu a cerut printre altele stabilirea unui nivel minim investițional pe terenul respectiv.
Proiectul nu a trecut, iar președintele Costel Alexe a convocat o reuniune de experți la Casa Moruzzi.

Text inițial

Consilierii judeţeni se reunesc azi în şedinţă ordinară ca să dezbată 21 de proiecte de hotărâre. Aleşii vor începe, printre altele, cu organigrama Spitalului de Boli Infecţioase, a Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” (care a mai fost modificată o dată în aprilie) şi a Ansamblului Folcloric al Judeţului (modificată deja, de asemenea, în aprilie).

Urmează acordul pentru alocarea unor fonduri, de 75, respectiv 85 de mii de lei, pentru realizarea documentaţiilor tehnice necesare refacerii unui pod lung de 14 metri peste pârâul Tansa şi a unuia de 45 de metri, peste Bahlui.

Alţi 190 de mii de lei sunt propuşi pentru finanţarea în acest an a proiectului Parcului Industrial Holboca: proiectarea în faza Planului Urbanistic Zonal se află deja în procedură de licitaţie.

Cel mai interesant proiect prevede încheierea Protocolului de asociere în vedrea realizării obiectivului de investiţii „Tren Metropolitan Iaşi”. Documentul vine la un an şi două luni de la înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi, care a căpătat personalitate juridică abia în vara acestui an.

Protocolul va fi încheiat de Consiliul Judeţean, de municipiul Iaşi şi de comunele Holboca, Tomeşti, Ciurea, Miroslava şi Leţcani, precum şi de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA. „Părţile semnatare ale prezentului protocol convin să colaboreze pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii”, se arată în prambulul protocolului de asociere.

Pe teren, căi ferate existente azi asigură traficul dinspre Holboca/Tomeşti spre Gara Nicolina/ Gara Mare – Leţcani, respectiv dinspre Ciurea/ Lunca Cetăţuii spre gările ieşene şi mai departe spre Leţcani. Aşa cum am mai relatat, linia industrială care ajungea până în spatele fostului combinat de mase plastice (respectiv în curtea firmei de curierat Cargus, astăzi) a fost desfiinţată treptat, oprindu-se în spatele Tehnoton. Pe de altă parte, câteva garnituri au circulat la începutul anului trecut pe relaţia Ciurea-Gară, până au fost suspendate după debutul pandemiei. Dacă proiectul va continua, pe lângă achiziţia unor vagoane în care să se poată circula în condiţii optime, vor trebui amenajate câteva staţii în proximitatea oraşului, cum ar fi la ERA şi Antibiotice, dar şi a unor căi de acces – de exemplu între Tomeşti şi gara cea mai apropiată, Holboca.

În fine, un alt proiect de hotărâre, adăugat pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei de azi, Consiliul Judeţean se angajează să garanteze creditul ce urmează să fie contractat de Aeroportul Iaşi pentru realizarea extinderii infrastructurii, respectiv construirea unui nou terminal de pasageri. Proiectul aminteşte că, din estimarea totală de 447,4 de milioane de lei, contribuţia regiei este de 165,5 milioane, adică 37 la sută în valoarea investiţiei. Cea mai mare parte a acestei sume ar urma să provină dintr-un credit de 100 de milioane de lei, pe care Aeroportul intenţionează să îl ramburseze în următorii 15 ani. CJ va garanta pentru 80 la sută din valoarea lui – 80 de milioane de lei, respectiv 16 milioane de euro – dacă Comisia Europeană va fi de acord cu această formă de ajutor de stat.

Comentarii