LIVE-TEXT – Războiul din Ucraina, ziua 22: Ruşii încă nu avansează din zona estică, probabil asteptând întăririle

joi, 17 martie 2022, 08:00
11 MIN
 LIVE-TEXT – Războiul din Ucraina, ziua 22: Ruşii încă nu avansează din zona estică, probabil asteptând întăririle

Radu Hossu, unul dintre cei mai buni observatori români ai conflictului din Ucraina, face pe Facebook bilanţul celei mai recente nopţi.

UPDATE (13:48) Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a acuzat joi Rusia că "se preface că negociază" un armistiţiu în Ucraina, lăsând în acelaşi timp în continuare "armele să vorbească", informează AFP. La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), "logica rusă (…) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise 'coridoare' umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază", a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

UPDATE (13:28) Purtătoarea de cuvânt a  Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, minte de îngheaţă apele. În ciuda evidenţelor şi a nenumăratelor imagini şi clipuri care arată clar că armata rusă atacă obiective civile, ea spune că minte mass media occidentală.”Permiteţi-mi să subliniez încă o dată ceea ce atât mass-media occidentală, cât şi instituţiile occidentale refuză să vadă: această operaţiune nu vizează populaţia civilă. Ea nu urmăreşte scopul de a ocupa teritoriul ţării, de a-i ruina statalitatea sau de a-l îndepărta pe actualul preşedinte. Continuăm să spunem asta la nesfârşit”, a afirmat Zakharova.

UPDATE (13:16) Rusia face „eforturi colosale” în negocierile cu delegaţia ucraineană pentru a se ajunge la un acord de pace, a susţinut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, în cea de a 22-aa zi de la invazia Rusiei în Ucraina. Întrebat despre versiunea unui plan de pace în 15 puncte prezentată miercuri de Financial Times, Peskov a spus pentru Reuters: „Nu este corect. Există elemente care sunt corecte, dar în general este incorect”. El a mai susţinut că Kremlinul va anunţa progrese în negocierile cu Ucraina atunci când acestea vor exista. „Totuşi, adresaţi Financial Times toate celelalte întrebări”, a mai afirmat Peskov.

UPDATE (12:54) Volodymir Zelenski nu şi-a schimbat poziţia conform căreia frontierele internaţionale ale Ucrainei trebuie să fie recunoscute aşa cum au fost atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, a declarat joi consilierul prezidenţial Oleksiy Arestovych. "Poziţia sa principală nu s-a schimbat", a precizat Arestovych la televiziunea naţională.

UPDATE (12:26) Primele imagini cu o dronă Bayraktar TB-2 doborâtă apar după trei săptămâni de război / Rusia tot anunţa că zilnic doboară astfel de aeronave.

UPDATE (12:12) Ucraina face apel la Japonia pentru imagini din satelit ca să se apere în faţa Rusiei

Ucraina face apel la Japonia să îi ofere imagini prin satelit de înaltă calitate pentru a o ajuta să se apere de trupele ruse, a informat, joi, cotidianul Nikkei, citat de Reuters. Guvernul nipon şi companiile private japoneze operează sateliţi care au capacitatea de a capta imagini detaliate zi şi noapte, prin nori şi alte obstacole din atmosferă. De asemenea, guvernul japonez va analiza cu atenţie dacă furnizarea de astfel de date Ucrainei este acceptabilă din punct de vedere politic sau permisă în cadrul legal actual, potrivit Nikkei, care nu citează surse.

UPDATE (11:52) Persoanele care se adăposteau teatrul din Mariupol, lovit miercuri de o bombă rusească, ies de acolo în viaţă, potrivit unei scurte declaraţii postate joi pe Facebook de Serghei Taruta, fost şef al regiunii Doneţk, acum parlamentar ucrainean. "După o noapte îngrozitoare în care nu am ştiut nimic, avem în sfârşit veşti bune din Mariupol în dimineaţa celei de-a 22-a zile de război. Adăpostul antiaerian al teatrului a rezistat. Molozul începe să fie curăţat. Oamenii ies în viaţă", a scris Taruta pe reţeaua de socializare

UPDATE (11:32) În Mariupol, oamenii sunt îngropaţi în Parcul Central pentru că periferia oraşului este închisă – armata rusă nu permite intrarea în cimitirele existente. Unii oameni îngroapă îşi morţii în curţile caselor. Ocupanţii ar fi tras în cauciucurile maşinilor de pompieri pentru ca acestea să nu poată merge la stingerea incendiilor.

UPDATE (11:11) Zelenski se adresează Bundestagului. El îndeamnă Germania să adopte ”rolul de leadership pe care îl merită” şi face referire explicită la Holocaust, citând expresia ”Nu se va mai repeta niciodată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează, joi, Bundestagului german, la Berlin, potrivit BBC. El a îndemnat Germania să adopte ”rolul de leadership pe care îl merită”, a făcut referire explicită la Holocaust, citând expresia ”Nu se va mai repeta niciodată”. De asemenea, Zelenski a criticat alegerea Germaniei de a continua relaţiile economice cu Rusia, argumentând că ”pacea este mai importantă decât veniturile” şi că statul german se ascunde în faţa unui ”zid” care nu îi permite să vadă dezastrul din Ucraina.

După ce a fost aplaudat în picioare la începutul discursului său, Zelenski a repetat temele pe care le-a abordat în Parlament Regatului Unit şi în Congresul SUA, îndemnând liderii să ia mai multe măsuri pentru a combate agresiunea Rusiei.

El îndeamnă Germania să adopte ”rolul de leadership pe care îl merită” şi îi cere cancelarului Olaf Scholz să dărâme ”zidul” împotriva libertăţii ridicat de Rusia în Europa.

UPDATE (10:52) Forţele ruse au tras focuri de armă şi au folosit gaze lacrimogene împotriva ucrainenilor care protestau paşnic, miercuri, în oraşul Skadovsk, cerând eliberarea primarului şi a celorlalţi doi reprezentanţi ai administraţiei ruse reţinuţi de către soldaţii ruşi, scrie CNN. Trupele ruse au încercat de mai multe ori să disperseze protestatarii cu focuri de armă, însă acesta este primul caz cunoscut de utilizare a gazelor lacrimogene de către armata rusă împotriva ucrainenilor de la începutul invaziei, în urmă cu trei săptămâni.

UPDATE (10:27) În oraşul Cernihiv din nordul Ucrainei, 53 de persoane au fost ucise de forţele ruse numai miercuri, a declarat joi guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, citat de The Guardian. Reamintim că cel puţin 10 oameni au fost omorâţi cu o zi în urmă în timp ce stăteau la coadă la pâine.

UPDATE (10:09) Moscova nu a mai dat un bilanţ al pierderilor sale umane de pe frontul din Ucraina de pe 2 martie, când au avansat un număr de 498 de morţi, aminteşte Washington Post

UPDATE (09:32) Bombardamentele ruseşti de azi-noapte au distrus o şcoală şi o casă din Cultură din Merefa (Harkiv):

UPDATE (09:11) Zelenski contestă videoclipul fals apărut în social media în care pare că cere trupelor ucrainene să depună armele

Un videoclip fals cu preşedintele Volodimir Zelenski, în care acesta pare că cere trupelor ucrainene să depună armele, a fost distribuit intenns pe reţelele sociale, potrivit BBC. O captură din videoclip a apărut pe site-ul canalului de televiziune ucrainean Ukraina 24, iar textul mesajului a fost, de asemenea, difuzat la televizor. Ukryina 24 a informat într-un comunicat că site-ul oficial şi reţeaua telex au fost sparte. Site-ul a fost inaccesibil, dar funcţionarea sa a fost apoi restabilită. Zelenski a precizat că videoclipul este fals, într-o postare pe Instagram, spunând că ”poate sugera doar militarilor ruşi să depună armele şi să plece acasă”.

UPDATE (08:55) Ministerul ucrainean al agriculturii: Culturile de grâu de iarnă sunt în stare bună, vom avea pâine, dar exporturile vor fi afectate semnificativ de război

UPDATE (08:37) Armata ucraineană şi-a transmis raportul operaţional de dimineaţă, afirmând că Rusia nu are succes în operaţiunile terestre şi continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra oraşelor ucrainene. Potrivit sursei citate, trupele ruseşti lansează atacuri cibernetice şi au ca ţintă semnale TV şi radio pentru a discredita conducerea Ucrainei, adăugând că „forţele de ocupaţie continuă să suporte pierderi. Ele au probleme majore cu adunarea unităţilor de luptă şi a unităţilor de securitate. Trupele inamicului sunt demoralizate, ceea ce a dus la creşterea numărului de cazuri de dezertare şi la refuzul forţelor militare ale Federaţiei Ruse de a participa la războiul împotriva Ucrainei.”

UPDATE (08:10) Un mort şi trei răniţi, după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din Kiev

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei, potrivit BBC.Clădirea a fost lovită joi dimineaţă la ora locală 5:02 AM (3:02 GMT) în districtul Darnytskyi al capitalei.  Oamenii au fost evacuaţi de la etajele unsprezece în sus, iar operaţiuni de salvare sunt efectuate pentru demontarea structurilor şi căutarea celor prinşi sub dărâmături, a informat SES.

TEXT INITIAL: Rezumatul de foarte târziu noaptea (postat 17 martie, 02.50): Kiev. Contraofensiva din nord şi nord est se pare că a vut efectul scontat. Liniile ruse fiind împinse mult înapoi.

  • Kiev. ruşii încă nu avansează din zona estică, probabil asteptând întăririle Grupurilor de Batalioane Tactice ce ar urma să sosească din zona Armeniei şi Oseţiei de Sud.
  • Kiev. ruşii au încercat fără succes atacuri în zona nord-vest.
  • Harkov (est). Continuă crimele de război. ruşii încearcă de zile întregi să încercuiască oraşul, fără succes.
  • Sumy (est). ruşii au încercat în ultimele 2 zile (ieri am uitat să scriu despre Sumy) încercuirea oraşului, fără nicio urmă de succes.
  • Chernihiv (est). La fel ca şi în Sumy, ruşii au încercat, Ukr i-au împins înapoi.
  • Mariupol (sud. flancul estic) Oraşul erou rezistă, însă tot ceea ce se întâmplă acolo este de neacceptat. Crime împotriva umanităţii.
  • Herson (sud). Oraşul este controlat de ruşi. Aeroportul era folosit ca bază rusească. Până azi, când forţele speciale l-au "curăţat". Practic nu mai există tehnică militară rusă în capacitate de luptă pe acel aeroport.
  • Nicolaev (sud. flancul vestic). Oraşul "adoptat" de Braşov, este pe jumătate fără curent, apă, gaz. Atacurile cu artilerie, împotriva zonelor civile au reînceput în această noapte.
  • Odesa (sud. flancul vestic). Lovituri sporadice de artilerie, însă fără nicio mişcare în sensul de debarcare (care cel mai probabil s-ar dovedi o umilinţă totală fără suport terestru care ar trebui să vină din est, după cucerirea Nicolaev-ului)
  • Primarul Meritopolului (sud) a fost eliberat de către trupele speciale ucrainene. Asta e o veste excelentă pentru moralul trupelor.
  • ruşii îşi transformă cadeţii în ofiţeri, pe bandă rulantă, pentru a acoperi găurile mari lăsate de moartea celor mai experimentaţi.
  • Biden a semmat ajutorul de 800 milioane de dolari pentru Ucraina (parte a pachetului larg votat săptămâna trecută). Dar ce înseamnă mai exact banii ăştia? Păi:
  1. 100 drone (care pod deveni "kamikaze")
  2. 100 lansatoare de grenade
  3. 5000 de puşti mitralieră
  4. 1000 de pistoale
  5. 400 de mitraliere grele
  6. 400 de shotgun-uri
  7. Peste 20 milioane de gloanţe şi muniţie (grenade pentru lansatoare şi mortare)
  8. 25.000 de armuri full body + 25.000 căşti militare.

La astea se adaugă ajutoarele (1.2 miliarde) din ianuarie care au constat în:

  1. 600+ Stingere
  2. 2600 Javelinuri
  3. 5 elicoptere Mi-17
  4. 3 bărci de patrulare
  5. 4 sisteme anti-radar, anti-artilerie
  6. 4 sisteme radar anti-morar
  7. 200 de lansatoare de grenade şi muniţia aferentă
  8. 200 shotgun-uri
  9. 200 mitraliere grele
  10. Peste 40 milioane de gloanţe şi muniţie
  11. Peste 1 milion de obuze de artilerie, mortar şi grenade.
  12. Biden l-a numit pe Putin "criminal de război"
  13. Curtea Internaţională de Justiţie a cerut încetarea de îndată a invaziei ruse în Ucraina. Ignorarea acestei cereri scoate rusia oficial de pe harta ţărilor care respectă tratatele şi dreptul internaţional (dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă că le încalcă. Însă este un semnal bun, necesar

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Un general american a declarat azi că următoarele 10 zile sunt esenţiale pentru a ştii finalitatea acestui război. Eu am spus săptămâna asta. Destul de aproape ca date estimate. Eu în continuare consider că pe 21 o să avem o imagine clară a ceea ce se va întâmpla, iar convingerea mea, bazată pe ceea ce analizez zilnic ore în şir, este că dacă pe 21 lucurile sunt cum sunt azi din punct de vedere teritorial, războiul nu prea mai are cum să fie pierdut de Ucraina.

Inclusiv faptul că ruşii aduc batalioane din orientul îndepărtat, total nepregătite, care nu au luat parte la pregăritile acestui război, faptul că artificial îşi acoperă numărul necesar de ofiţeri (pentru oricine ştie orice despre tactică şi strategie militară, ştie că ofiţerul este veriga esenţială într-un mecanism care trebuie să meargă uns)

Observaţie empirică: nu am văzut niciodată, de la inceputul războiului atâtea blindate şi tancuri funcţionale, părăsite pur şi simplu de ruşi, mai ales în zona nord şi nord-vest a kiev-ului, cum am văzut în ultimele 2 zile. Am căutat şi răscăutat infornaţii despre geolocaţia lor şi timestamp-ul filmărilor şi toate sunt din ultimele 72 de ore. Şi nu vorbesc de 3 tancuri şi 2 taburi. Ci de 3 tancuri si 2 tab-uri la fiecare 2 intersecţii dintr-o suburbie.

Şi astăzi, vorbind cu echipa de la CNN despre ajutoarele oferite de Români (îmi povestea Miguel Marquez – corespondentul lor) că fiind în România de câteva săptămâni, a rămas uimit de solidaritatea şi implicarea imediată a societăţii.

Acesta este o foaie curată în istoria României, când umanitatea şi empatia a învins incruntarea, propaganda manipulatoare şi demagogia. Mai multe despre asta, vă scriu mâine. Slava Ukraini!

 

Comentarii