LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 23. Peste 100 de copii au supravieţuit în teatrul bombardat de ruşi

vineri, 18 martie 2022, 08:00
11 MIN
 LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 23. Peste 100 de copii au supravieţuit în teatrul bombardat de ruşi

Radu Hossu, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, a făcut rezumatul nopţii trecute. Iată ce a relatat pe Facebook:

UPDATE (13:50) În total, de la izbucnirea războiului, 222 de persoane au fost ucise în capitala Kiev, dintre care 60 civili şi 4 copii, au anunţat autorităţile locale citate de Reuters. Alte 889 de persoane au fost rănite, dintre care 241 civili.

UPDATE (13:32) Cel puţin două milioane de refugiaţi care fug de războiul din Ucraina au trecut până acum graniţa în Polonia, a anunţat vineri Ministerul polonez de Interne, citat de CNN. Conform Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 3,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la invazia rusă, în 24 februarie.

UPDATE (13:09) Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat, vineri, că NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale, încă ţări din NATO, pe plan bilaterial, fac acest lucru şi este un lucru pe care îl încurajează pentru că dreptul la autoapărare este un drept consfinţit în Carta Naţiunilor Unite, astfel că este perfect în concordanţă cu dreptul internaţional. ”NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale. Ţări din NATO, pe plan bilaterial, fac acest lucru şi este un lucru pe care noi îl încurajăm”, a spus secretarul general adjunct al NATO, precizând că dreptul la autoapărare este un drept consfinţit în Carta Naţiunilor Unite. 

UPDATE (12:51) Polonia va înaintea oficial, la summitul NATO din aprilie, propunerea privind instituirea unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina, a anunţat vineri premierul Mateusz Morawiecki citat de Reuters. Propunerea a fost lansată cu ocazia deplasării la Kiev a premierilor Poloniei, Cehiei şi Sloveniei, în urmă cu câteva zile.

UPDATE (12:25) Kremlinul a acuzat vineri Ucraina că încearcă să tergiverseze negocierile de pace, afirmând că delegaţia Rusiei îşi arată disponibilitatea de a lucra mai rapid decât partea ucraineană, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat totodată caracterizările făcute de preşedintele american Joe Biden omologului său rus Vladimir Putin drept "insulte personale", adăugând că remarcile lui Biden au fost determinate de nervozitate, oboseală şi uitare.

UPDATE (12:08) Războiul din Ucraina este o ''provocare'' şi nu trebuie lăsat să se extindă în Balcani, a afirmat emisarul special al Regatului Unit pentru Balcanii de vest, generalul de flotilă aeriană Sir Stuart Peach, într-un interviu acordat agenţiei croate de presă HINA, difuzat vineri. Acesta a mai spus că situaţia din Bosnia-Herţegovina este preocupantă, dar nu reprezintă o criză de securitate. Războiul pe continentul nostru este o provocare pentru noi toţi şi trebuie să fim pregătiţi să cooperăm pentru a preveni extinderea acestui război în Balcanii de vest, a notat emisarul britanic în interviu. "Lucrez cu prietenii noştri din regiune pentru a împiedica acest scenariu", a adăugat Stuart Peach.

UPDATE (11:53) Guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei a declarat că bombardamentele frecvente şi la scară largă operate de forţele ruse împiedică evacuarea în siguranţă a civililor din oraşele şi satele de pe linia frontului, informează vineri Reuters. Rusia neagă că vizează ţinte civile de la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie, şi pe care o denumeşte "operaţiune militară specială" menită să dezarmeze şi "denazifice" ţara vecină, o ţară democratică ce număra circa 44 de milioane de locuitori. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a anunţat că 59 de civili au fost ucişi în regiune de la începutul războiului, care, potrivit lui, a distrus complet unele zone rezidenţiale.

UPDATE (37) Duma de stat intenţionează să voteze înăsprirea pedepselor pentru trădare. În prezent, pedepsele sunt cuprinse între 12-20 de ani de închisoare, potrivit Nexta. Viitorul cod penal ar urma să introducă pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

UPDATE (11:15) Bombardamente asupra unei clădiri din Harkiv: un mort şi 11 răniţi, anunţă autorităţile citate de Reuters.

UPDATE (10:57) Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele dintre Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, notează vineri BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev.

UPDATE (10:38) Armata rusă şi aliaţii săi separatişti luptă deja în centrul oraşului Mariupol, port ucrainean strategic asediat în sud-estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul Apărării rus, informează AFP şi Reuters, care citează RIA Novosti. "La Mariupol, unităţile Republicii Populare (autoproclamate) Doneţk, cu sprijinul forţelor armate ruse, îşi strâng laţul şi luptă împotriva naţionaliştilor în centrul acestui oraş", a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, Igor Konaşenkov.

UPDATE (10:12) Vicepremierul Ucrainei a anunţat că vineri ar urma să fie funcţionale 9 coridoare umanitare, relatează Reuters.

UPDATE (09:57) Un video deepfake în care preşedintele rus Vladimir Putin declara pacea a reapărut pe twitter. În acelaşi timp, Meta (Facebook) şi YouTube au eliminat un alt video deepfake în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbea despre capitularea Ucrainei în faţa Rusiei, relatează BBC într-un material despre manipulare şi dezinformare în războiul din Ucraina.

UPDATE (09:36) Rachetele ruseşti au atacat o uzină de reparaţii a avioanelor din Liov, în apropierea aeroportului, vineri dimineaţă, a declarat primarul oraşului Andriy Sadovyi, potrivit CNN. El a spus că mai multe rachete au atacat uzina, care este aproape de aeroportul din Liov. Într-o actualizare pe pagina sa de Facebook, primarul din Liov a spus că lucrările la uzină s-au oprit înainte ca rachetele să lovească şi nu au fost raportate victime, momentan. Iniţial, Sadovyi a postat pe Facebook că locaţia atacului nu este exactă. ”Rachetele au lovit zona de lângă aeroportul din Liov. Nu pot spune locaţia în acest moment, dar cu siguranţă nu este un aeroport. Geamurile din clădirile companiei de transport auto sunt avariate. Situaţia de pe teren este în curs de clarificare şi vom actualiza mai târziu”, a spus iniţial Sadovyi.

UPDATE (09:16) Rusia instituie o zonă de interdicţie aeriană în regiunea Donbass din Ucraina – Interfax

Rusia a instituit o zonă de interdicţie aeriană în regiunea Donbass din Ucraina, potrivit unui oficial separatist din Republica Populară Doneţk, a anunţat vineri, agenţia de presă de stat Interfax, citată de Reuters. Ucraina a solicitat în repetate rânduri NATO instituirea unei zone de restricţie aeriană, solicitarea fiind însă respinsă, cu argumentul că o astfel de decizie ar însemna implicarea Alianţei în conflictul cu Rusia.

UPDATE (08:54) Separatiştii pro-ruşi au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne

Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN. Lugansk este, alături de Doneţk, una dintre cerle două regiuni separatiste susţinute de Rusia. Ambele sunt împărţite în zone controlate de Ucraina şi de separatiştii pro-Moscova. În înregistrări video postate joi pe canalul oficial al Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: "Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final".

UPDATE (08:27) Trupele ruse duc lipsă de "bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil" – oficiali britanici

Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării, relatează BBC. "Problemele logistice continuă să tulbure invazia ezitantă a Rusiei în Ucraina", se arată în raport. Soldaţii nu au putut să îşi reaprovizioneze eficient trupele din prima linie cu "bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil", din cauza mobilităţii limitate a lor şi a lipsei superiorităţii aeriene. "Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei", arată sursa citată.

UPDATE (08:11) Zelenski: Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta". "(…) îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el. "Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

TEXT INITIAL: “Rezumatul nopţii (postat 18.03 la ora 02:50). Armata rusă nu a reuşit niciun fel de avans important în ultimele 24 de ore. Ba mai mult, toate imaginile satelitare arată că armata rusă pare blocată. Cel mai probabil din cauza lipsei de superioritate aeriană în multe zone care ar trebui să fie linii logistice.

  • Kiev. Contraofensiva ucraineană a continuat şi azi generând pierderi servere armatei ruse în zona nord-vest, acolo unde rusii au cea mai mars. Concentrare a armatei. ruşii au încercat în timpul zilei să recăştige terenul, însă fără succes.
  • Kiev. Armata Ukr a atacat unpost de comandă rus la 35 de km de belarus şi i-a forţat pe ruşi să intre în sistem de apărare, forţând Armata a 36a să se retragă.
  • Sumy (est). Linişte, momentan.
  • Chernihiv (est). Atacuri de artilerie haotice şi făra discriminare.
  • Harkov (est). Din est oraşul este atacat cu rachete balistice, care şi alea (Iskander în general) sunt pe terminate, spun surse intel US şi UK.
  • Harkov. Armata Ukr a blocat azi un asalt rusesc care încerca încercuirea oraşului. Asta este o victorie mare.
  • Harkov-Sumy. Contraofensivele Ukr blochează mişcarea trupelor ruseşti care încearcă să se adune în est-ul Kiev-ului pentru a-l încercui.
  • Mariupol (sud. flancul estic). Oraşul nu se predă. Crimele de război continuă, ruşii atacând un teatru lângă care scria mare să se vadă piloţii "copii". L-au atacat şi distrus. Până în acest moment se pare că buncărul de sub teatru a rezistat şi peste 100 de copiii au supravieţuit. Italia a promis că-l va reconstrui.
  • Nikolaev (sud. flancul vestic). Oraşul rezistă. Nicio schimbare faţă de ieri.
  •  Odesa (sud. flancul vestic). Parte din armata amfibie stationară în zona Odesa pare să se mute spre Mariupol, pentru un desant acolo.
  • Avionul care-l transporta pe Sergei Lavrov spre Beijing (pentru posibile negocieri cu China) s-a întors din drum. Cel mai probabil discuţiile celor din vest cu China au avut efect, pentru că…
  • …China a anunţat că este prietena Ucrainei şi va susţine economic Ucraina. Nimic nu este sigur, însă ceea ce presupuneam zilele trecute – că ar fi mai înţelept pentru China să nu ajute rusia – se întâmplă.
  • Mâine Preşesintele Biden va discuta cu preşedintele Xi al Chinei. Mesajul este ferm: orice încercare de a se implica (China) de partea rusilor, o va costa scump.
  • Gen. Gavrilov al Gărzii Naţionale (armata personală a lui Putin, creată prin 2016 pe sistemul SS a lui Hitler) a demisionat. Asta e încă un semn de crăpături mari la nivelul înalt, după ce 8 Generali FSB au fost demişi, 3 fiind retinuţi şi alţi 3 au murit în război.
  • Armata Ukr a distrus doar pe 17 martie 14 ţinte aeriene. 7 avioane, 1 elicopter, 3 drone şi 3 rachete balistice. De unde şi repet că rusia nu are supremaţie aeriană, ci dosr ceva superioritate în anumite zone, iar sistemele anti-aeriene ce urmează să ajungă în Ukr săptămâna asta şi începutul săptămânii viitoare vor crea mari dificultăţi rusiei în dorinţa de a controla cerurile.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

rusia a mobilizat proximativ 4800 de vehicule blindate au fost folosite în cele 100-120* de BTG (Batalioane Tactice Grupate) pentru invazia in Ucraina. Din cele 105-120* se presupune că au fost distruse sau scoase din uz aproximativ 30. Din cele aproape 5000 de vehicule, peste 1500 ar fi fost distruse, dintre care 242 de tancuri). In principiu, într-un Batalion Tactic Grupat intră 10 tancuri. Dacă luam doar tancurile, atunci un minim de 24 de astfel de batalioane au fost afectate grav. Opinia mea, în urma analizării situaţiei, este că peste 30 au fost scoase din uz sau sunt practic inoperaţionale şi poate până la 50 sunt afectate într-un mod grav.

Ca să vă faceţi o idee asupra a cât de mult suferă armata rusă: în Afganistan s-au retras după ce au pierdut doar 142 de tancuri. Cu 100 mai puţin decât acum, iar atunci vorbeam despre marea Armată Rusă, echipată cu vârfurile tehnologiei de atunci.

*diferite surse, diferite numere.

Mai sunt 4 zile până în 21 şi speranţa mea creşte. Insă nu spun mai multe acum, vorbim atunci. Până atunci însă: Slava Ukraini!”, scrie acesta pe Facebook.

 

Comentarii