LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 34. Lupta de rezistenţă a armatei din Ucraina continuă

marți, 29 martie 2022, 07:00
8 MIN
 LIVE-TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 34. Lupta de rezistenţă a armatei din Ucraina continuă

În cea de-a 34-a zi de război, lupta de rezistenţă a armatei din Ucraina continuă, în ciuda bombardamentelor ruseşti tot mai disperate, scrie hotnews.ro.

(UPDATE 13:33) Maksim Kagal, campion mondial la kickboxing, a murit, vineri, la Mariupol, e luptând pentru Ucraina, în Batalionul Azov, în războiul cu forţele ruse. Kagal avea 30 de ani şi a murit, vineri, conform antrenorului său Oleg Skirta. "Din păcate, războiul îi ia pe cei mai buni. Pe 25 martie, în timp ce apăra oraşul Mairoupol în forţele speciale Azov, Maksim Kagal a murit – primul campion mondial de kickboxing al clubului nostru, primul campion mondial al gloriosului nostru oraş Kremenchug, primul campion mondial de kickboxing ISKA, membru al echipei naţionale a Ucrainei. Era doar un om cinstit, decent. Odihneşte-te în pace fratele meu, pământul îţi este acoperământ, ne vom răzbuna pentru tine”, a scris antrenorul pe contul său de Facebook.

(13:14) Kremlinul a anunţat, marţi, că Rusia şi Statele Unite vor trebui să aibă un dialog cu privire la securitate şi stabilitate strategică, mai devreme sau mai târziu, dar că relaţiile lor vor fi inevitabil afectate de ”insultele personale” ale preşedintelui american Joe Biden, la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters. ”Insultele personale nu pot decât să-şi lase amprenta asupra relaţiilor dintre şefii de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, va trebui să vorbim despre chestiuni de stabilitate strategică şi securitate şi aşa mai departe”, a mai precizat oficialul rus.

(UPDATE 12: 45) Autorităţile din Nikolaev spun că 17 persoane au fost eliberate din dărâmături, dar altele – majoritatea civili – sunt încă dispărute. „În ceea ce priveşte oamenii, suntem cu toţii în mâinile lui Dumnezeu şi majoritatea au scăpat ca prin minune, nu ştiu cum. Acum sunt opt ​​civili pe care sperăm să îi scoatem din dărâmături”, a spus guvernatorul regional, citat de BBC.

UPDATE (12:28) Ucraina a deschis o primă anchetă penală legată de un viol comis de soldaţii ruşi pe teritoriul său după ce o femeie a relatat că a fost violată de militari invadatori după ce aceştia i-au ucis soţul, relatează Business Insider.

(UPDATE 12:09) Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dat asigurări luni că planurile Rusiei nu includ lovituri împotriva unor ţări membre ale NATO sau invadarea lor, „decât dacă este obligată să facă acest lucru”, anunţă Interfax. „Nu vrem să ne gândim la asta”, a spus el într-un interviu acordat canalului american de televiziune PBS, după ce a fost întrebat dacă o astfel de situaţie ar putea apărea. Peskov a precizat că „dacă acest lucru nu se face în condiţiile reciprocităţii”, adică dacă „nu ne obligă să facem acest lucru”.

UPDATE (11:57) Abramovici s-a întâlnit cu Erdogan cu puţin timp înainte de discuţiile ruso-ucrainene. Un corespondent RIA Novosti a relatat de la faţa locului că omul de afaceri a discutat cu şeful Turciei în Palatul Dolmabahce, la discuţie participând şi Ministrul de Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu.

UPDATE (11: 35) Noi bombardamente au avut loc marţi dimineaţă la Nikolaev, unde a fost lovită de rachete clădirea administraţiei regionale. Guvernatorul regiunii, Vitaly Kim, a declarat că majoritatea oamenilor din interiorul clădirii „au scăpat miraculos”, dar mai mulţi civili şi soldaţi nu au fost găsiţi, conform AFP.

UPDATE (11:18) Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, au ajuns, marţi, la Palatul Dolmabahce, biroul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, din Istanbul, pentru o nouă rundă de negocieri. Liderul turc s-a adresat participanţilor, susţinând că atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt ”prieteni valoroşi”, dar a subliniat că se aşteaptă la ”rezultate solide” de la negocieri, iar încetarea imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor, conform BBC şi CNN. Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă. Liderul turc li s-a adresat. ”Într-un moment atât de critic, suntem încântaţi să vă urăm bun0venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întâlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întâmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene.

UPDATE (10:49) Poliţia de Frontieră anunţă marţi dimineaţă că 7.625 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară luni, în scădere cu 1,9% faţă de ziua precedentă. "În data de 28.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 64.436 de persoane, dintre care 7.625 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1,9% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.063 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 1%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.868 cetăţeni ucraineni (scădere cu 18%).", transmite Poliţia de Frontieră.

UPDATE (10:36) Trupele ruse şi persoane înarmate au luat parte recent la un videoclip de propagandă postat pe canalul de ştiri pro-rus Telegram. În videoclip, participanţii scriu pe un drapel ucrainean că Melitopol nu mai face parte din Ucraina şi se afirmă că a fost trimis ulterior lui Volodimir Zelenski, relatează CNN. Videoclipul a fost publicat canalul de ”ştiri” pro-rus Telegram special pentru Melitopol, un oraş situat în partea de sud a Ucrainei şi ocupat de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei.

UPDATE (10:11) Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de ”caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS, citat de agenţia de ştiri rusă Tass. Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: ”Nu ştiu ce se va întâmpla când vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest."

(UPDATE 09:52) Liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Epiphanius I a îndemnat comunităţile locale să părăsească biserica ce ţine de Patriarhia Moscovei şi să se alăture Bisericii Ortodoxe Independente a Ucrainei. Recent, alte 100 de comunităţi au făcut acest pas, potrivit Kyiv Independent.

(UPDATE 09:28) Şeful comunităţii teritoriale Balakliia (regiunea Harkiv), Ivan Stolbovoy, este acuzat de colaborare cu ocupanţii ruşi, mai transmite Nexta. Acesta riscă 15 ani de închisoare pentru trădare.

UPDATE (09:12) Armata Ucrainei susţine că a respins 7 atacuri ale ruşilor în ultimele 24 de ore în regiunile Donetsk şi Luhansk, potrivit Nexta. Soldaţii ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei şi alte 3 vehicule ale armatei ruse. În acelaşi timp, ofiţeri ai armatei ruse au fost ucişi.

UPDATE (08:54) O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi, transmite BBC. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT). Delegaţia este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

(UPDATE 08:31) Guvernatorul regiunii Rivne, Vitaliy Koval, a raportat atacul la ora 21:17. Acesta este al treilea depozit de petrol lovit de Rusia în ultimele zile în vestul Ucraina, potrivit presei ucrainene. Un atac cu rachete a lovit luni seara un depozit de petrol din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional al oraşului Rivne. Este al doilea atac asupra instalaţiilor petroliere din regiune şi cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri din ultimele zile.

(UPDATE 08:14) Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură, transmite CNN. Acesta a arătat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi şi au ucis un număr necunoscut de civili, forţând milioane de mii de locuitori să plece din casele lor.

TEXT INITIAL: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă puterile aliate să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, în vreme ce Rusia spune că lucrează la un set de măsuri pentru a restricţiona intrarea în ţară a cetăţenilor ţărilor „neprietenoase”.

Rezumatul zilei de luni:

  • Delegaţiile ruşilor şi ucrainenilor au sosit la Istanbul pentru negocieri. Ucraina spune că prioritatea sa este de a negocia o încetare a focului, dar atât SUA, cât şi Ucraina şi-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la acceptul Rusiei.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că luni a avut o „zi diplomatică foarte activă” după ce a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson, premierul canadian Justin Trudeau, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi şi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie consideră că mercenari din grupul rus Wagner au fost trimişi în estul Ucrainei, fiind vorba de aproximativ 1.000 de persoane.
  • Un înalt oficial american al apărării a confirmat că Ucraina a reuşit să preia oraşul Trostyanets de lângă Sumî şi că înaintarea Rusiei spre Kiev a rămas blocată
  • Primarul Mariupolului spune că oraşul-port ucrainean asediat este în pragul catastrofei şi trebuie evacuat complet.
  • Oligarhul rus Roman Abramovic, care a luat parte la negocierile ruso-ucrainene de pace din 3 spre 4 martie la Kiev ar prezenta simptome de otrăvire, scrie The Wall Street Journal
  • Preşedintele american Joe Biden spune că remarca sa de sâmbătă conform căreia Putin nu ar trebui să rămână la putere a exprimat „indignarea morală”, nu politica SUA.
  • Armata Ucrainei tocmai a publicat raportul operativ, susţinând că trupele ruse sunt „slăbite şi dezorientate”. „Comandamentul forţelor de ocupaţie ruse încearcă să compenseze scăderea potenţialului de luptă prin focuri de artilerie nediscriminate şi atacuri cu bombe cu rachete, distrugând astfel infrastructura oraşelor ucrainene”, se arată în raport

Comentarii