De Business

Punem punctul pe știi

Lovitură de teatru în vânzarea hotelului Traian. Primăria poate cumpăra hotelul

miercuri, 14 martie 2018, 02:50
5 MIN
 Lovitură de teatru în vânzarea hotelului Traian. Primăria poate cumpăra hotelul

Vânzarea imobilului din centru a fost oprită pentru moment din cauză că lichidatorul nu ar fi depus toate documentele legale la dosar. Clădirea a fost adjudecată de către Vasile Puşcanu, cumătrul primarului Mihai Chirica.

 

Afacerea vânzării hotelului Traian a „crăpat” doar la câteva zile după ce a fost încheiată. Asta din cauză că documentaţia care a stat  la baza licitaţiei nu a fost completă. Deoarece clădirea este monument istoric, lichidatorul are nevoit să prezinte un aviz din partea unei instituţii a statului prin care să se renunţe la dreptul de premţiune din partea acestora. Mai exact din partea Consiliului Local Iaşi şi a Direcţie Judeţeană pentru Cultură.

„Orice este posibil”

Motivul pentru care licitaţia s-a anulat este acela că administratorul judiciar, format din consorţiul BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL – filiala Bucureşti nu ar fi anunţat statul, prin Ministerul Culturii, că organizează licitaţie pentru acest hotel. „După ce administratorul judiciar va depune documentele şi vor lua avizul de la noi iar mai apoi de la Primărie, ei pot relua. Mai ales că Primăria vrea să cumpere hotelul, de fapt, chiar cei din Primărie ne-au anunţat cu privire la ilegalitatea ceastei licitaţii”, a precizat Virgil Băbîi, director în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi. Conform Legii nr. 422/2001, „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în conditiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării”. Cel care urma să plătească cei 5,5 milioane de euro în 15 zile de la adjudecare spune că licitaţia nu este ilegală. „Eu ştiu că s-a făcut notificare către Minister, Consiliul Judeţean şi Primărie şi s-a stabilit preţul. Dacă Primăria vrea să-l cumpere să facă ofertă şi atunci discutăm. Dar eu nu cred că o firmă ca BDO Business Restructuring SPRL, cu atâţia avocaţi în echipă, face asemenea greşeli! Nu cred că este nicio scăpare în procedura aceasta de licitaţie. Primăria trebuie să-şi exprime dreptul de preemţiune, dar eu personal, nu cred că Primăria are bani să cumpere Hotelul Traian. Şi mai este o problemă după aia, cumperi, dai atâţia bani, dar cum administrezi? Dacă aş da mai mult de 5,5 milioane de euro pe Traian?  Vorbim atunci. Orice este posibil”,  a declarat Vasile Puşcaşu, patronul Unistil şi Hotel Bucium. Acesta este cumătrul primarului Mihai Chirica. El urma să cumpere, după  ce a plătit deja garanţia de participare la licitaţie în valoare de 550.000 de euro, teren intravilan de circa 2.500 mp plus hotelul, preţul de pornire a licitatiei fiind de 5.550.000 euro, exclusiv TVA.

Ce spun reprezentanţii Primăriei

Cu privire la această situaţie, reprezentanţii Primăriei Iaşi au declarat: „Pentru a analiza dacă este oportun şi necesar ca autoritatea locală să-şi manifeste intenţia de a achiziţiona hotelul Traian este nevoie ca Municipiul Iaşi să fie notificat din partea lichidatorului cu solicitarea exercitării dreptului de preemţiune. Dacă ar fi fost notificată, s-au fi făcut o analiză în departamentele de specialitate ale Primăriei (juridic, economic), apoi dezbatere în Consiliul Local, prin adoptarea unei hotărâri. Solicitarea s-a făcut conform obligaţiilor ce revin prin lege în situaţia neexercităţii dreptului de preemţiune, indiferent dacă achiziţionăm  sau nu. Neexercitarea dreptului de preemţiune înseamnă încălcarea legii”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi. Tot pe 7 martie s-a organizat licitaţie şi pentru Hotelul Astoria, care a fost revendicat de către Cristian Stanciu, patronul FEG, cu suma de 2,5 milioane de euro. Pentru cele două hoteluri din centrul Iaşului a mai fost organizată o licitaţie în 2016, dar care nu s-a finalizat cu înstrăinarea acestora. Faţă de acum doi ani, imobilele au fost scoase la vânzare cu un preţ mai mare, de peste 8 milioane de euro, faţă de 7 milioane cât a fost atunci. În urma adjudecării, cei doi oameni de afaceri din Iaşi Stanciu şi Puşcaşu, declarau pentru „Ziarul de Iaşi” că intenţionează să păstreze activitatea hotelieră şi că vor investi pentru început doar în renovare. Cele două hoteluri din centrul oraşului i-au aparţinut unei firme deţinute de Dănuţ Prisecariu, stabilit de mulţi ani în Canada.

Firma sa, Turism Moldova se află de mai mulţi ani în faliment, iar administratorul judiciar, a scos la vânzare cele două hoteluri pentru a acoperi creanţele. Prin societatea Turism Moldova, Dănuţ Prisecariu opera hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani. Pe fondul problemelor financiare, Turism Moldova, ce provine din privatizarea unei fostei întreprinderi de stat în 1991, a intrat în insolvenţă la propria cerere pe data de 23 septembrie 2014, cu dorinţa de a implementa un plan de reorganizare prin care să achite eşalonat principalele creanţe. Însă potrivit tabelului definitiv, Turism Moldova mai are de plătit creanţe de peste 39 de milioane de lei. Din anul 2001 până în 2003, Dănut Prisecariu, fostul proprietar SC Alimentara SA şi Tele M, a achizitionat de pe piaţa Rasdaq şi de la Ministerul Turismului acţiunile deţinute la SC „Turism Moldova” SA, devenind proprietarul societăţii care avea în patrimoniu Hotelul Traian. 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii