De Business

Punem punctul pe știi

Mai mult de jumătate dintre angajaţii Băncii Central Europene nu au încredere în şefa lor, Christine Lagarde

luni, 22 ianuarie 2024, 20:30
2 MIN
 Mai mult de jumătate dintre angajaţii Băncii Central Europene nu au încredere în şefa lor, Christine Lagarde

Sindicatul care reprezintă angajaţii Băncii Central Europene afirmă că majoritatea acestora nu cred că actualul preşedinte al instituţiei, Christine Lagarde, este persoana potrivită pentru a conduce cea mai importantă bancă din Europa, relatează Reuters. Un sondaj publicat luni sindicatul IPSO (International and European Public Services Organisation) arată că încrederea angajaţilor BCE în conducerea instituţiei este mai mică decât în urmă cu un an, aproape 60% din cei chestionaţi exprimând un punct de vedere negativ cu privire la aceasta.

Sondajul realizat pentru a coincide cu jumătatea mandatului de 8 ani a lui Lagarde în fruntea BCE arată că majoritatea angajaţilor BCE sunt preocupaţi în principal de subiecte precum nivelul salarizării şi condiţiile de muncă.

Însă IPSO afirmă că peste jumătate din cei care au participat la sondaj şi-au exprimat unele îndoieli cu privire la rezultatele lui Lagarde în ceea ce priveşte combaterea inflaţiei, principalul obiectiv al BCE.

În septembrie anul trecut BCE a majorat dobânzile de referinţă pentru zona euro la cel mai ridicat nivel de când a fost adoptată moneda comună în 1999, măsură luată pentru a readuce inflaţia sub control după ce ea a crescut vertiginos în numeroase ţări europene din cauza problemelor provocate de pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina.

În jur de 53,5% din cei care au participat la sondajul IPSO au răspuns că sunt de părere că Lagarde, o fostă şefă a FMI, nu este preşedintele potrivit pentru BCE în acest moment. Doar 22,8% au evaluat-o pozitiv, în timp ce 23,8% s-au declarat indecişi.

IPSO a subliniat că aceasta este prima oară când angajaţii BCE ajung la o asemenea concluzie despre liderul băncii. Deşi a fost director general al FMI între 2011 şi 2019 şi înainte de aceasta a ocupat mai multe portofolii în guvernul francez, printre care şi cel al economiei şi finanţelor, Lagarde nu a avut experienţă ca bancher central în momentul numirii sale în fruntea BCE în 2019.

Nemulţumirile angajaţilor au fost o constantă şi în timpul mandatelor predecesorilor lui Lagarde, Mario Draghi şi Jean-Claude Trichet, însă cei doi au fost mereu evaluaţi pozitiv de către aceştia în ceea ce priveşte performanţa lor în fruntea instituţiei.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

 

 

Comentarii