Maia Morgenstern, dupa experienţa de la Iaşi. „Cuvânt de rămas bun. Sau în loc de lacrimi de despărțire”

joi, 09 decembrie 2021, 13:38
2 MIN
 Maia Morgenstern, dupa experienţa de la Iaşi. „Cuvânt de rămas bun. Sau în loc de lacrimi de despărțire”

Actriţa Maia Morgenstern a avut cuvinte de laudă pentru trupa Ateneului Naţional Tătăraşi. Ea a pus în scenă alături de actorii ieşeni spectacolul Baltagul.

“Cuvânt de rămas bun. Sau în loc de lacrimi de despărţire.  Cu ce se mănâncă iubirea… Sau gustul preţuirii şi al prieteniei.  Am încheiat o etapă: la Iaşi am avut premiera spectacolului Baltagul, regia Toma Hogea.

Cu, alături, împreună, pentru ca ei sunt Trupa Ateneului Naţional Tătăraşi. Trupa de şoc. Echipa de intervenţii. Pentru că ei sunt un Vulcan. Un ciclon, o furtună, un tzunami.

În acelaşi timp, perfect antrenaţi, pregătiţi. Exacţi şi creativi. Inventivi şi riguroşi. Disciplinaţi şi demni. Liberi, cu totul liberi în cuget şi-n simţiri şi cu totul dedicaţi cauzei: proiectului cultural Baltagul.

Timp de repetiţii??? Nu mai spun, ar suna ca o laudă de sine. Este, în sine, lauda de sine: sunt a lor, colega lor, trup (şi suflet) din trupa lor.  Iar timpul?? Timpul e relativ: în 4 zile…6(şase) spectacole. Şi toate Baltagul.

Vorbeam, mă rog scriam, de o furtună, de un uragan, de un ciclon: repetiţiile, toate cele 12!!! (douăsprezece!!!) de la 9 am până la 9 pm. Adică program mediu. Aaaaaaa, Doamne, că nici nu ştiam ce m-a lovit! Aseară am plecat brusc de la petrecerea de adio: mi se spărgea inima de jale, mi se uscase sufletul de durerea despărţirii. Nu, nu mai aveam cuvinte frumoase: se rostiseră toate.

Lacrimi şi râsete…se consumaseră.  Ba, chiar şi reproşuri, scuze şi ironii: Căci, da, fiecare dintre cele 6 spectacole a avut câte o fisură: ba un cuvânt uitat, ba unul rostit aiurea (isprăvit, în loc de ispăşit!), ba o lumină, ba un întuneric, o proiecţie prea devreme, ba un cântec prea târziu

Noi, echipa, ce vreţi dumneavoastră, împreună, cu totul împreună – în, pentru – spectacolul Baltagul.  Şi spectacolul începea la 11; sau la 17; sau la 19;×sau la 20…depinde Dar cu siguranţă se termina după ora 21!

Totul închis. Nimic. O dată s-a întâmplat să rămân fără NIMIC de mâncare pentru seara. Nici apă nu aveam. Vaaai!  Colegii de la tehnic au spus: "Da' luaţi, doamnă, nişte covrigi. Iaca-tă, mai avem de la recuzită, luaţi şî mâncaţi… luaţi ş-o sticla de apă!"

Au fost buni, tari şi buni. Tare buni. Mulţămim boieri dumneavoastră, că bine mi-au prins! Gustul iubirii sau cu ce se mănâncă… Mulţumim pentru editing Dan Druta”, a scris actriţa pe Facebook.

 

Comentarii