Marii învinşi

marți, 01 octombrie 2019, 01:50
3 MIN
 Marii învinşi

La prezidenţiale, în cel mai prost scenariu pentru PSD, Diaconu va trece în faţa lui Dăncilă, iar Iohannis va câştiga din primul tur. Dar nici Barna nu se va simţi mai bine!

Odată oficializată lista prezidenţiabililor, să aruncăm o scurtă privire asupra candidaţilor. Avem un favorit clar, Klaus Iohannis (sprijinit de PNL), patru concurenţi cu şansa a doua, Viorica Dăncilă (PSD), "independentul" Mircea Diaconu (Pro-România şi ALDE), Dan Barna (USR – PLUS) şi Theodor Paleologu (PMP), plus nouă outsideri: Kelemen Hunor (UDMR, ce l-ar putea depăşi totuşi pe Paleologu), Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă şi Alexandru Cumpănaşu. Habar n-am de unde au apărut unele dintre personajele de mai sus. Probabil din nişte conserve expirate!

Iese Iohannis din prima? Destul de greu de crezut. Numărul mare de candidaţi (14, acum) a defavorizat întotdeauna adversarul PSD, fiindcă adepţii dreptei sunt mai flexibili în gândire, având tendinţa – în primul tur – să risipească voturile. De pildă, Cataramă va lua probabil unul-două puncte din dreptul lui Iohannis.

Pe de altă parte, blocajul în care se află Barna şi lovitura prin ricoşeu încasată de Paleologu îl avantajează pe actualul preşedinte. Deşi pozează în luptător antisistem, candidatul USR a părut mai preocupat să ascundă valoarea salariului soţiei, angajată la stat, decât să abordeze subiecte belicoase, dar absolut necesare precum impozitarea colosalelor venituri ale BOR, să zicem. La fel, deconspirarea lui Traian Băsescu (şeful PMP) drept infam informator al securităţii ne-a adus aminte că şi distinsul domn Alexandru – tatăl lui Theodor – a ciripit pe bani, turnându-şi poliţiei politice, cu talent literar, dar fără prea multe scrupule, atât amicii, cât şi duşmanii. E drept că, după 1989, Paleologu senior a fost printre puţinii intelectuali care şi-au recunoscut faptele din proprie iniţiativă. Dacă Barna nu depăşeşte 10%, iar Paleologu 3%, atunci apare posibilitatea ca Iohannis să câtige din primul tur un nou mandat de preşedinte.

Cu toate că a crescut în sondaje în ultimele două luni, nu suntem încă foarte convinşi că Viorica Dăncilă se va califica în finală. O încurcă Mircea Diaconu, copilul prostuţ al cuplului Ponta – Tăriceanu. Dacă în 2014, când a candidat din postura de independent pentru europarlamentare, adjudecându-şi foarte clar un fotoliu de ales, actorul era perceput ca un liberal căruia i s-a făcut o mare nedreptate, azi lucrurile s-au mai nuanţat. În ultimii ani, Diaconu şi-a dat arama pe faţă, dezvăluindu-se atât ca un fan al antenelor lui Voiculescu, cât şi ca o nulitate în plan politic.

Victoria sa de moral din 2014 de la europarlamentare a provocat căderea găunosului Crin Antonescu, dar şi fuziunea dintre PNL şi PDL, urmate de succesul neaşteptat al lui Klaus Iohannis la prezidenţiale. La toamnă, Mircea Diaconu va fi cam singurul candidat ce va lua neîndoielnic voturi din dreptul Vioricăi, dar câte oare?

În cel mai prost scenariu pentru PSD, Diaconu va trece în faţa lui Dăncilă, iar Iohannis va câştiga din primul tur. În acest caz, capul Vioricăi va fi înlocuit cu cel al lui Ponta (să fim atenţi şi la moţiunea de descăpăţânare!), iar peste mutra lui Tăriceanu va fi lipită cea a lui Diaconu. Dar ce se va întâmpla cu scăfârlia lui Dan Barna?

Comentarii