De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicament experimental împotriva coagulării sângelui ar putea reduce riscul de AVC

vineri, 16 februarie 2024, 11:53
3 MIN
 Medicament experimental împotriva coagulării sângelui ar putea reduce riscul de AVC

Un medicament experimental conceput pentru a bloca proteinele de coagulare a sângelui poate reduce riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC) recurente, potrivit unui studiu publicat recent în revista The Lancet Neurology.
 

În fiecare an, peste 795.000 de persoane din Statele Unite suferă un AVC, potrivit Asociației Americane a Inimii, iar aproape 1 din 5 va suferi un alt AVC recurent.

„Atunci când pacienții au simptome neurologice tranzitorii din cauza unui AVC minor, avem medicamente care îi împiedică să aibă un alt accident vascular cerebral. Dar, în ciuda acestor medicamente, o mulțime de oameni continuă să aibă un alt AVC”, a declarat într-un comunicat dr. Richard Bernstein, profesor în cadrul Departamentului de Neurologie al Universității americane Northwestern și coautor al studiului.

În timp ce un AVC inițial nu este întotdeauna invalidant, efectul cumulativ al accidentelor vasculare cerebrale recurente poate face ca o persoană să aibă nevoie de îngrijiri într-un azil de bătrâni sau într-un centru de reabilitare, spune Bernstein.

Din acest motiv, pacienților care au suferit recent un AVC minor li se administrează adesea medicamente împotriva coagulării sângelui pentru a preveni alte accidente cerebrale recurente.

Cercetări anterioare au arătat că persoanele cu deficiență de factor XI, o proteină cunoscută ca având un rol în coagularea sângelui, au rate mai mici de AVC ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral în timpul căruia un cheag de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen către creier.

În cadrul recentului studiu de stabilire a dozelor, peste 2.300 de participanți au fost repartizați aleatoriu pentru a primi un regim de medicamente împotriva coagulării sângelui împreună cu diferite doze zilnice, o dată sau de două ori pe zi, de milvexian, un medicament conceput pentru a inhiba factorul XI.

După 90 de zile, anchetatorii au folosit imagistica prin RMN și au constatat că acei participanți care au primit 50-100 mg de milvexian de două ori pe zi au prezentat un risc ușor mai mic de AVC recurent în comparație cu placebo, potrivit studiului.

„Se pare că medicamentul funcționează pentru a preveni un AVC clinic. Nu știm asta cu siguranță, dar se pare că da, iar acest lucru ne-a permis să alegem o doză care să atingă acel punct sensibil de reducere a riscului de accident vascular cerebral fără a crește prea mult riscul de sângerare”, a declarat dr. Bernstein.
„Acest studiu ne-a permis, de asemenea, să observăm că numărarea accidentelor vasculare cerebrale pe RMN poate să nu fie o modalitate bună de a spune dacă aceste medicamente funcționează, iar acesta a fost primul studiu mare care a încercat cu adevărat să folosească această metodă, așa că nu vom încerca din nou acest lucru”, a precizat el.

Echipa va folosi concluziile studiului pentru a identifica o doză recomandată și a o testa într-un studiu clinic de amploare, a precizat medicul.

„Acum că suntem capabili să folosim aceste date pentru a identifica o doză care atinge acel punct sensibil, următorul pas este să facem un studiu randomizat de mari dimensiuni în care pacienții să primească terapia standard sau terapia standard plus acest nou medicament și să vedem la 90 de zile dacă au mai puține accidente vasculare cerebrale fără mai multe sângerări”, a spus Bernstein.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, vom avea un nou agent care să ne ajute să prevenim ca pacienții să aibă accidente vasculare cerebrale recurente, ceea ce se întâmplă în prezent”, a mai precizat medicul american.

 

Comentarii