Ministerul Mediului, somat internațional pentru obstrucționarea jurnalistei Crina Boroș

luni, 19 iunie 2023, 08:40
2 MIN
 Ministerul Mediului, somat internațional pentru obstrucționarea jurnalistei Crina Boroș

Pe 18 mai 2023, Crina Boroș, jurnalistă independentă de investigații, a fost intimidată, insultată și obstrucționată de către personalul SUMAL, departament din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România, arată organizația Media Freedom Rapid Response (MFRR), într-o reacție publică în care critică acțiunea instituției de la București.

Media Freedom Rapid Response urmărește, monitorizează și reacționează la încălcările libertății presei și a mass-media în statele membre ale UE și în țările candidate. MFRR este susținută de către Comisia Europeană și organizată ca o alianță condusă de European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), care mai include și ARTICLE 19 Europe, European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) și CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa).

Răspunsuri întârziate, la solicitările de informații publice

Jurnalista Crina Boroș lucra pentru o investigație, publicată ulterior de către PRESShub (Investigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează, printre zvonuri că România nu va fi dată în judecată), în cadrul unui proiect care vizează exploatările forestiere ilegale, dar și distrugerea habitatelor protejate în România.

„Jurnalistă din Marea Britanie de origine română, are în portofoliu mai multe investigații internaționale de primă pagină. România face obiectul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar de către Comisia Europeană, din cauza eșecului sistematic și continuu de a proteja ultimele păduri naturale și virgine din Europa de tăierile ilegale.

Ca parte a anchetei sale jurnalistice, Boroș ceruse anterior, în baza legii 544 privind accesul la informații de interes public, de la Ministerul Mediului, date cu privire la permisele de exploatare forestieră și operatorii forestieri. Insistențele jurnalistei de a primi date complete au dus la întârzieri prelungite din partea ministerului, care i-au taraganat documentarea”, menționează MFRR în documentul publicat săptămâna trecută.

Mai mult, pe presshub

Comentarii