Moda, cu actori şi despre designeri

luni, 15 februarie 2021, 02:51
1 MIN
 Moda, cu actori şi despre designeri

Step.Into.Fashion este un scurt film documentar despre modă, cu actori şi despre designeri ieşeni. Prin acest montaj, actorul Andrei-Grigore Sava, de curând şi absolvent de regie, aduce în prim planul atenţiei câţiva absolvenţi de master în design vestimentar, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. 

Într-o succesiune de imagini artistice şi pasaje de interviu, sunt etalate creaţiile vestimentare ale tinerilor artişti şi sunt expuse ideile şi interesele acestora. Pe de o parte, Andrei-Grigore Sava pledează pentru o mai bună vizibilitate pentru tinerii creatori de modă talentaţi, prin realizarea unor evenimente de profil, iar pe de altă parte pentru o reunire a ramurilor artistice, percepute într-o ciudată separare de către ieşeni. În sprijinul acestei idei, vine cu propunerea ca tineri actori să poarte creaţiile vestimentare ale tinerilor creatori, în acest fel conturându-se cel puţin într-un sens o punte de legătură între arte diferite.

În filmul documentar, numit montaj, cu o durată de aproximativ jumătate de oră, sunt intervievaţi designerii Mădălina Oancea, Daniel Gorban, Andrada Paşaniuc şi Andeea Pascu, iar creaţiile lor vestimentare, din colecţiile „Dystopia” (Mădălina Oancea), „Manifest” (Daniel Gorban), „Metalissed” (Andrada Paşaniuc), „Dreamcatcher” (Andree Pascu), sunt purtate de actoriţele Andreea Andrei, Alexandra Diaconiţa, Marina Munteanu, Alexandra Radu, Sara Tayari şi Alice Veliche. Avantajul faptului că nu modelele, ci actorii îmbracă toate creaţiile vestimentare din colecţiile prezentate este acela că întregul demers este mai artistic. Totodată e mai original prin coregrafie şi prin integrarea într-un anumit decor citadin sau din afara oraşului, în funcţie de specificul respectivelor creaţii. Muzica şi prezentarea de modă în mişcare, evidenţiind calităţile colecţiilor, conferă un plus de dinamism.

Colecţiile sunt prezentate în câteva locuri recognoscibile, din Iaşi sau chiar în afara oraşului, într-un mare parc pentru copii, într-o parcare, în gară sau pe un câmp, ţinutele sunt purtate cu graţie, lejer, coregrafic, astfel încât să poată fi văzute în detaliu, dar şi integrate într-o anumită perspectivă. Locurile se asortează sau contrastează cu vestimentaţia, atrag ori bruschează privirea. Totul ne obişnuieşte cu ideea că am putea accepta, în egală măsură la noi şi la ceilalţi, haine ceva mai neobişnuite, unicat, diferite de cele lucrate în serie, care ar putea costa ceva mai mult, dar care ar contribui la modul în care ne definim pe noi înşine şi ne deosebim de ceilalţi.

Creatorii ieşeni au idei şi personalitate şi, chiar dacă nu beneficiază de publicul cu deschidere de care au parte tinerii designeri din Bucureşti ori de colaborările şi proiectele la care au acces cei din Cluj, speră că în timp va exista o mentalitate suficient de deschisă astfel încât să se poată impune prin creaţiile lor, să fie recunoscuţi, apreciaţi şi valorizaţi. Momentan, reţelele de socializare le oferă o oarecare vizibilitate, eventual au norocul să fie invitaţi să ia parte la proiecte care îi implică pe tinerii creatori vestimentari. Fiecare dintre creatori vrea să conteze, să aducă ceva diferit, să contribuie în mod propriu la frumuseţea lumii, a locurilor şi a oamenilor.

Dacă unul dintre designeri preferă negrul, altul îl evită pentru nuanţe care atrag privirea, iar altul ar putea merge în non-culoarea albului murdar, culoarea frânghiei, unul alege reminiscenţe de basm pentru creaţiile sale, deşi mesajul e unul de azi, mergând până la plăcuţe cu mesaj pe rochii, altul e profund urban, unul optează pentru creaţii ce se pot cu uşurinţă purta şi pe stradă, altul nu face nici un fel de rabat de la propria viziune şi modul în care vede vestimentaţia adolescenţilor şi a tinerilor. Majoritatea creaţiilor sunt impactate de vremuri şi reprezintă tendinţe actuale. Creaţiile celor patru designeri tineri sunt forme de manifest, de a-şi exprima opinia în timpurile tulburi pe care le traversăm. Cu ajutorul acestor creaţii, care nu sunt simple haine, urmează să se exprime, în egală măsură, adolescenţii şi tinerii care vor alege să le poarte. Stilul ales le va defini personalitatea şi va exprima nu atât un gust, cât o opţiune de viaţă, o atitudine faţă de sine şi societate, un punct de vedere strigat, clamat sau şoptit în faţa celorlalţi.

Cei patru designeri aleşi au deja un stil bine definit, recognoscibil şi nu reprezintă o concurenţă unul pentru celălalt, pentru că fiecare are direcţia sa clară şi un profil care îl evidenţiază pentru un anume tip de consumator. De aceea, toţi sunt de acord că proiectele comune, menite să le asigure vizibilitate, în cadrul cărora se pot asocia, fiecare prezentându-şi propriile creaţii, cum e şi oportunitatea de a realiza împreună acest film, sunt binevenite.

(Step.Into.Fashion, regie şi montaj: Andrei-Grigore Sava, interpreţi: Andreea Andrei, Alexandra Diaconiţa, Marina Munteanu, Alexandra Radu, Sara Tayari şi Alice Veliche, director de imagine, operator cameră: Ciprian Minea, proiect realizat cu sprijinul Teatrex şi Artshell, un produs ReAct festival fringe de artă stradală, realizat în Iaşi, cu sprijinul artiştilor independenţi, 8 februarie 2021)

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

Comentarii