Modernizarea iluminatului în municipiu trece de 50 milioane de euro

vineri, 05 noiembrie 2021, 02:56
1 MIN
 Modernizarea iluminatului în municipiu trece de 50 milioane de euro

Modernizarea, extinderea şi digitalizarea reţelei de iluminat public a Iaşului costă peste 260 milioane lei (fără TVA). Acest nivel de investiţie a rezultat dintr-o documentaţie tehnică întocmită de o firmă privată contractată de Primăria Iaşi. Studiile au fost aprobate recent de către plenul Consiliului Local (CL), dar rămâne de văzut în ce măsura va putea Primăria să finanţeze un astfel de proiect.

Printre componentele proiectului se numără montarea de puncte de aprindere (77 bucăţi), înlocuirea parţială a reţelei de alimentare existentă (16.430 ml), montarea de corpuri de iluminat cu tehnologie led (14.480 bucăţi), înlocuirea de stâlpi degradaţi (653 bucăţi) şi extinderea sistemului de iluminat (76.728 ml). În ceea ce priveşte ultima componentă, pentru realizarea a 1 km de reţea nouă de alimentare sunt necesare lucrări în special pentru montarea a 35 de stâlpi, 35 de corpuri LED şi a liniei electrică subterană. Proiectul de modernizare a sistemului de iluminat este prevăzut a fi implementat pe o perioadă de 36 luni.

„Pentru realizarea unui iluminat unitar este necesară continuarea lucrărilor de înlocuire a corpurilor de iluminat public montate pe raza municipiului Iaşi, modernizarea reţelei de alimentare cu energie electrică a iluminatului public întrucât mare parte din instalaţiile de alimentare cu energie electrica a iluminatului public au o vechime foarte mare, fiind uzate fizic şi moral, sunt subdimensionate şi se prezintă foarte multe defecte din cauza perioadei îndelungate de funcţionare, existând necesitatea înlocuiririi acestora”, se arată într-un raport de specialitate care a stat la baza aprobării hotărârii de către plenul CL.

Comentarii