Nave vântoare de mine trimise de Anglia Ucrainei, blocate de Turcia. Ce motiv s-a invocat

marți, 02 ianuarie 2024, 19:26
2 MIN
 Nave vântoare de mine trimise de Anglia Ucrainei, blocate de Turcia. Ce motiv s-a invocat

Turcia a afirmat marți că nu va permite ca două nave britanice vânătoare de mine destinate Ucrainei să tranziteze apele sale în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca un pact internațional privind traversarea strâmtorilor sale în timp de război, relatează Reuters.

Marea Britanie a anunțat luna trecută că va transfera două nave vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina ucraineană, pentru a contribui la consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei în războiul cu Rusia.

Turcia, membră a NATO, și-a informat însă aliații că nu va permite navelor să folosească strâmtorile sale Bosfor și Dardanele cât timp continuă războiul din Ucraina, după cum a transmis marți direcția de comunicare a președinției turce.

Când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, Turcia a apelat la Convenția de la Montreux din 1936, blocând de fapt trecerea navelor militare pentru părțile aflate în conflict. Pactul exceptează navele care se întorc la bazele de origine.

Turcia a pus în aplicare convenția în mod imparțial și meticulos pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, a mai declarat președinția.

Conform Convenţiei de la Montreux, navele de război ale părţilor necombatante pot tranzita strâmtorile în timp de război. Dar convenţia mai spune că Ankara are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte trecerea tuturor navelor de război, dacă Turcia se consideră în pericol de a fi atrasă într-un război.

Ankara a menținut relații bune atât cu Kievul cât și cu Moscova pe tot parcursul războiului.

Comentarii