Noi recomandări pentru gravide: vaccinare înainte de sarcină, nu după

„Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu”, spun specialiştii n ce argumente au aceştia?

vineri, 22 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Noi recomandări pentru gravide: vaccinare înainte de sarcină, nu după

Medicii şi specialiştii din Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) fac un apel către toate gravidele pentru a se vaccina cât mai repede împotriva SARS-CoV-2. „Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu”, spun specialiştii care aduc şi o listă amplă cu argumente. Medicii susţin că toate datele acumulate în ultimele 19 luni, după ce milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul, confirmă fără îndoială că prin vaccinare scade riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 de peste cinci ori, scade de zece ori riscul de a dezvolta o formă severă a COVID-19 şi de a ajunge la spital şi scade riscul de deces al gravidelor infectate de 11 ori.

„Boala COVID-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere”, au precizat reprezentanţii SOGR.

De asemenea, specialiştii au mai explicat că vaccinarea nu afectează în niciun fel fertilitatea feminină sau masculină, nici în prezent şi nici în viitor, în schimb infectarea cu SARS-CoV-2 poate afecta grav fertilitatea. În concluzie, vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt. „Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscaţi viaţa şi viaţa copilului pe care îl aşteptaţi. Cu un singur gest simplu, sigur şi la îndemână puteţi să vă protejaţi, împreună cu bebeluşul”, a precizat prof. dr.Radu Vlădăreanu, preşedintele SOGR.

Medicii ieşeni au subliniat în mai multe rânduri importanţa vaccinării în rândul gravidelor. De la momentul apariţiei vaccinului, în rândul femeilor gravide a existat o teamă de a se imuniza, foarte multe spunând că se tem de efectele pe care vaccinul le-ar avea asupra fătului. „În niciun caz vaccinarea nu i-ar face rău copilului, ci din contră, anticorpii trec la făt, iar copilul este protejat până începe să aibă propriul sistem imunitar. Din păcate, nu cred că s-a făcut o campanie foarte clară referitor la vaccinarea gravidelor. Toate cazurile de infectare COVID-19 pe care le-am avut au dezvoltat probleme respiratorii importante. Multe din formele de boală care erau medii înainte de naştere, ulterior au decompensat, iar pacientele au trebuit să ajungă la alt spital”, a precizat recent prof.dr. Răzvan Socolov, în articolul „Dramele Covid la puterea a 2-a: gravidele pozitive de la maternitate. Caz cutremurător”, material publicat de Ziarul de Iaşi.

Comentarii