De Business

Punem punctul pe știi

Noul Cod al Muncii: Salariații au dreptul să lipsească până la 10 zile, în cazul unor urgențe în familie

joi, 20 octombrie 2022, 14:35
1 MIN
 Noul Cod al Muncii: Salariații au dreptul să lipsească până la 10 zile, în cazul unor urgențe în familie

Salariații vor avea noi drepturi, precum zile de concediu în plus pentru diverse situații speciale sau dreptul de a absenta până la 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, conform noilor modificări ale Codului Muncii, care vor intra în vigoare din 22 octombrie.

Legea pentru modificarea Codului Muncii, precum și a Codului Administrativ, adoptată de deputați în septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare din 22 octombrie.

Astfel, angajații vor avea noi drepturi, între care dreptul de a lipsi de la muncă, ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului".

Pentru urgențele în familie, salariații au posibilitatea de a cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, însă acestea pot fi acordate doar dacă angajatorul este informat înainte de a lipsi de la serviciu. Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii.

Zilele libere pentru urgențele în familie sunt considerate perioade de activitate prestată, fără a fi afectat concediul de odihnă anual. Citeşte mai mult pe hotnews.ro.

Comentarii