Nu ai program în acest weekend? Artă, sperieturi, vinuri sau mâncare: iată câteva evenimente la care merită să te duci!

sâmbătă, 28 octombrie 2023, 01:50
7 MIN
 Nu ai program în acest weekend? Artă, sperieturi, vinuri sau mâncare: iată câteva evenimente la care merită să te duci!

Nu uitaţi să daţi ceasurile cu o oră înapoi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, altfel riscaţi că întârziaţi la evenimentele din a doua zi de weekend. Şi, din nou, ieşenii au de unde alege. 

Fie că este vorba de tradiţionala expoziţie a florilor de toamnă, de la Grădina Botanică, fie că e vorba de expoziţii sau spectacole de artă vizuală, sau de vinuri, apă şi brânzeturi, ori de un festival de sperieturi pentru copii. În acest articol găsiţi o selecţie a evenimentelor de la Iaşi, din acest weekend.

Flori de toamnă 2023

  • Grădina Botanică Iaşi
  • 28 octombrie – 19 noiembrie 2023, între orele 09:00-17:00
  • Preţ bilete – 20 lei (individual), 15 lei (studenţi şi pensionari), 5 lei (elevi)
  • Fotografiatul este liber

Expoziţia de flori, fructe şi seminţe ajunsă la a XLVII-a ediţie (a 47-a) se deschide sâmbătă, de la ora 11:00. Deschiderea festivalului florilor de toamnă va fi marcată şi printr-un moment muzical, de către Cvartetul Stradivari. Ediţia din acest an a expoziţiei e organizată sub genericul “Imaginarul în denumirile populare ale plantelor”.

Din fericire, ieşenii sunt deja familiarizaţi cu acest eveniment, organizat în secţiile exterioare si în complexul de sere al Grădinii Botanice din Iaşi. Spunem “din fericire” pentru că anunţul postat pe pagina de internet a Grădinii Botanice îi invită, între altele, să vadă cele “19 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanţă ştiinţifică şi economică, specii toxice şi medicinale, printre noutăţi numărând-se specia Solanum acerifolium, specie perenă, originară din Mexic şi America de Sud, care, asemenea multor specii ale genului, sintetizează cantităţi mari de alcaloizi toxici pentru mamifere dacă sunt ingeraţi, dar care prezintă şi potenţial terapeutic”.

Dacă nu ştiţi ce-s aceste plante din genul Solanum, găsiţi totuşi sute de soiuri de crizanteme, unele dirijate prin tehnici speciale de cultură să crească sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai sau bonsai, dumitriţe sau tufănele.

Şi, fie că vă place natura, fie că sunteţi bucătar amator sau profesionist, aţi putea fi inspirat de colecţia de ardei iuţi decorativi în cadrul căreia, într-o zonă special amenajată, vor fi expuse unele dintre cele mai iuţi soiuri de ardei din lume. Grădina Botanică Iaşi prezintă cu această ocazie şi VIP-ul ardeilor, soiul “C. chinense 'Aji Charapita', considerat cel mai scump ardei iute din lume, apreciat din punct de vedere culinar, datorita aromei deosebite”.

La fel, o sursă de inspiraţie în bucătărie o puteţi găsi la expoziţiile de soiuri de varză decorativă şi alimentară şi la cea de dovleci. La cea din urmă, spun organizatorii, veţi găsi “tărtăcuţa şarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveţi ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanţă ornamentală, alimentară şi medicinală”.

Şi pentru că Iaşul este oraşul creatorilor şi al creativităţii, angajaţii de la Grădina Botanică au pregătit “compoziţii de artă naturală temporară (efemeră), care ne îndeamnă să fim mai atenţi cu mediul înconjurător”, „folosind materiale precum fragmente vegetale proaspete si reciclabile de la specii de plante cultivate în Gradina Botanică”.

Arc of Fame Festival – Spookyland

  • Sat Sculeni, Comuna Victoria, judeţul Iaşi, Str. Vămii, nr. 69 707584 Iasi
  • 30 – 50 lei/persoană, bilete pe iabilet.ro

Familia preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, e hotărâtă să sperie copiii în acest weekend, în cadrul organizat, pe “moşia” ArcaLand din comuna Victoria, care se transformă în acest weekend de Halloween în Spookyland.

Părinţii care nu se sperie să conducă pe drumurile judeţene, îşi pot duce copiii să sărbătorească “Halloween-ul în cel mai epic mod posibil”, alături de fantome, vampiri, vârcolaci şi vrăjitoare.

Organizatorii promit “jocuri şi activităţi înfricoşător de distractive (aruncarea inelelor şi săgeţi cu baloane, curse cu obstacole palpitante şi muuulte altele), cel mai mare Trick of Treat din istoria parcului, trambuline şi tobogane gonflabile uriaşe, spectacole la scena: dans cu animatori şi mascote, o paradă a costumelor de Halloween şi party la Discoteca de Hârtie. Îndemnul Spookyland este “îmbrăcaţi-vă în cel mai înfricoşător costum şi veniţi la festival!”

Hai cu pluta!

  • 28-29 octombrie
  • Agora Events
  • 77 lei/zi sau 99 lei/2 zile, bilete pe eventbook.ro

Nu vă speriaţi, nu e vorba de o invitaţie la plimbare pe Bahlui, ci la centrul de evenimente Agora. Pluta din invitaţia transmisă de organizatorii festivalului “Hai cu pluta!” se referă la dopul de plută al sticlelor de vin. Evenimentul este dedicat antreprenorilor din HoReCa, dar şi consumatorilor de vinuri bune şi brânzeturi fine sau celor care vor să afle mai multe despre lumea vinurilor şi a mâncării.

Organizatorii îmbie participanţii cu vinuri din România şi Republica Moldova şi cu gustări, spun ei, delicioase. Iar dacă credeaţi că ştiţi totul despre apă, s-ar putea să vă înşelaţi, de vreme ce în cadrul festivalului, un “sommelier apă certificat şi creator de experienţe în HoReCa” va ţine un masterclass intitulat „Apa nu este doar apă!”. Iar dacă discuţia despre apă nu vă va reţine atenţia, puteţi merge la marterclass-ul despre vinuri şi brânzeturi, susţinut de Alina Iancu, creatoarea salonului de vinuri Revino de la Bucureşti.

Sinestezia

  • Quantum Bodies – performance
  • 29 Octombrie 2023, ora 19:00
  • Baia Turcească, Iaşi
  • Intrarea liberă

Festivalul de artă şi tehnologie ajuns la a doua ediţie a început de 26 octombrie şi se va încheia în ultima zi din lună. În weekend puteţi asista a performance de dans şi video mapping la Baia Turcească.

Organizatorii promit că “publicul va putea experimenta din nou, fenomene ale imaginarului prin intermediul artei şi tehnologiei, în spaţii clasice şi neconvenţionale ale oraşului”.

Cum lucrările şi demonstraţiile artiştilor nu sunt întotdeauna uşor de înţeles, am încercat să clarificăm puţin ce vor să transmită, căutând definiţia sinesteziei. Potrivit wikipedia, “Sinestezia este o experienţă de percepţie. Termenul şi conceptul originează în psihologie, neurologie şi medicină generală, fiind un fenomen sau o condiţie, ce apare la nivelul organelor de simţ umane, şi care constă în fenomenul perceptiv prin care stimularea unei căi senzoriale sau cognitive duce la experienţe involuntare într-o a doua (şi sau chiar a treia) cale senzorială sau cognitivă”.

Cum pare în continuare complicat, am apelat şi la Dex online, care oferă o definiţie mai scurtă a sinesteziei: „Asociaţie între senzaţii de natură diferită care dau impresia că sunt una simbolul celeilalte”. Un exemplu ar fi acela în care un artist grafic încearcă să transmită o senzaţie auditivă printr-o lucrare grafică sau prin intermediul culorilor.

Acum, că ştim teoria, nu ne rămâne decât să vedem, să auzim şi să simţim din practică ce experienţe senzoriale au pregătit artiştii pentru Sinestezia 2023.

Integrat 2.2

  • 25-30 octombrie 2023
  • Galeria „ Octav Băncilă „, Strada Alexandru Lăpuşneanu
  • Intrare liberă

Realizat în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură – România 2023 (BNA), care se vrea “cel mai important eveniment din România dedicat spaţiului construit şi susţinut de Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Iaşi-Vaslui”, Integrat 2.2 se prezintă într-un mod complicat, de parcă şi-ar dori să ţină publicul departe de expoziţie.

De exemplu, organizatorii scriu despre acest proiect că “propune abordarea experimentală în ilustraţia arhitecturală, aducând împreună imaginea tipică propusă de ilustraţiile arhitecţilor de la Kreativ Studio Architects şi grafica tradiţională propusă de artistul vizual Ana-Sabina Drinceanu, care transformă ilustraţiile arhitecturale din lifestyle icons în abordări ce pun accentul pe gest, textură şi abstract”.

Sau că Integrat 2.2 “aduce în prim-plan grafismul celor două expresii vizuale şi posibilitatea de a contempla aceeaşi idee din perspectiva a două practici creative conexe. Integrarea lucrărilor de grafică tradiţională completează această imagine de lifestyle prin apelarea la acea latură contemplativă a privitorului”.

Ce am reţinut noi din descriere e că Integrat 2.2 e o expoziţie de grafică şi ilustraţii arhitecturale şi că poate oferi un moment plăcut de relaxare, de descoperire a ceva nou, de învăţare sau de visare pentru cei aflaţi la plimbare pe strada Lăpuşneanu sau pentru pasionaţii de arhitectură. 

Comentarii