Nu ştii ce să faci în weekend? Centrul musteşte de evenimente faine. Iată cinci dintre ele la care nu-ţi va părea rău că ai fost!

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 Nu ştii ce să faci în weekend? Centrul musteşte de evenimente faine. Iată cinci dintre ele la care nu-ţi va părea rău că ai fost!

Iaşul abundă şi în acest weekend de evenimente. Noi am făcut o selecţie de cinci posibile activităţi, însă îndemnul nostru şi al organizatorilor de evenimente este, mai ales în această săptămână: ieşiţi din casă!

 

  • Centrul oraşului musteşte de evenimente.

Tainiţele mănăstireşti – Tur ghidat

  • Sâmbătă, 21 octombrie, 11:00 – 14:00
  • Punct de pornire – pietonalul “Ştefan cel Mare”, în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Pe parcursul a trei ore, ghizii evenimentului, istoricii Mihai Mârza şi Florea Ioncioaia, îi vor purta pe participanţi prin istoria celor mai tăinuite încăperi din câteva biserici şi mănăstiri din centrul Iaşului.

„Bisericile şi mănăstirile ascundeau în vechime tainiţe, mici încăperi din turn, altar sau pivniţe, în care obiectele de cult puteau fi ascunse în caz de atacuri armate. Astăzi, acestea au devenit, în mare parte, mici muzee în care sunt expuse documente sau obiecte religioase relevante pentru istoria lăcaşului de cult. Vă invităm sâmbătă, 21 octombrie la un tur ghidat inedit, care îşi propune să exploreze această temă. Prima oprire va fi la muzeul Mitropoliei, unde Roxana Constantinescu, muzeograf ne va povesti despre comorile (de cultură şi artă, desigur!) pe care le ascunde Mitropolia ieşeană”, se arată în descrierea evenimentului.

Turul ghidat va continua pe traseul Mănăstirea Trei Ierarhi – Biserica “Sf. Sava” – Biserica Barnovschi – Mănăstirea Golia.

“În cadrul proiectului, aflat la cea de a treia ediţie, a fost realizat website-ul www.monumentediniasi.ro în care au fost inserate filme de prezentare a monumentelor istorice din Iaşi, în care istoricii preiau rolul muzeografilor. Turiştii care vizitează oraşul pot accesa website-ul cu ajutorul codurilor QR inserate pe plăcuţele care semnalizează monumentele istorice”, spune Alina Ţiţei Ioncioaia, organizatorul evenimentului.

Turul ghidat este parte din proiectul cultural “Iaşi, ART CODE III”, realizat de Asociaţia “Societatea de Studii Istorice din România”, împreună cu Asociaţia Iaşi.travel.

Dezbatere – Arta generativă: de la NFT la AI

  • Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 12:00
  • Palatul Braunstein, etajul 2
  • Intrare gratuită

Dacă nu vă ţin picioarele pentru plimbarea prin tainiţele mănăstireşti, puteţi să luaţi loc pe un scaun şi să participaţi la dezbaterea propusă de Asociaţia AltIaşi şi partenerii – „Arta generativă: de la NFT la IA”, un eveniment care îşi propune să aducă împreună teoreticieni şi profesori din zona artelor vizuale cu reprezentanţi ai comunităţii de IT din Iaşi.

“Evenimentul face parte din proiectul „Recode: artă şi tehnologie în context transumanist”, co-finanţat de AFCN. Organizator: Asociaţia AltIaşi. Parteneri: Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul UNAGE Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Institutul francez din Iaşi, forumul cultural austriac, Leroy Merlin. Parteneri media: TVR Iaşi, Radio România Cultural, Radio Iaşi, Ziarul de Iaşi, modernism.ro, Revista Arta”, explică organizatorii.

Pe tema propusă vor dezbate Horea Avram (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj), Cristian Nae (Universitatea Naţională de Artă George Enescu), Florin Cardasim (Strongbytes) şi Dragoş Silion (Co-fondator Artlink.app)

Filit 2023 – Marele schimb de cărţi

  • 18 – 22 octombrie (până la ora 20:00)
  • Casa FILIT, Piaţa Unirii
  • Intrare liberă

Indiferent dacă mergeţi la turul ghidat sau dacă asistaţi la dezbaterea despre NFT şi Inteligenţa Artificială, dacă vă place să citiţi, puteţi pune în geantă două cărţi pe care să le daţi la schimb la “Marele schimb de cărţi” propus de Filit 2023

“Adu cu tine două cărţi pe care le-ai îndrăgit şi care vrei să ajungă şi la alţi oameni şi ia altele două la schimb de pe raftul Reading Is Cool”, îndeamnă organizatorii.

Jonglerii

  • Quasar Dance, sala de pe Stefan (Galeriile Comerciale Ştefan cel Mare şi Sfânt, et. 1, lângă bibliotecă)
  • În fiecare sâmbătă, de la ora 19:30

După atâta carte şi dezbateri, poate aveţi chef de jonglerii. Sau poate vreţi să vă jucaţi împreună cu copiii, învăţând diverse trucuri. În acest caz, paşii ar trebui să vă poarte către casa de Cultură a studenţilor, la clubul Quasar Dance. Cursul introductiv este gratuit, iar gazda, Ana Octavia, susţine că “poate participa orice persoană, indiferent de vârstă. Cursul este unul introductiv, în care vom învăţa şi exersa diverse tehnici şi trickuri cu poiuri, mingi şi staff. Jongleria este modalitatea prin care ne jucăm, utilizând diverse obiecte de recuzită pentru a ne distra, a face mişcare, a ne dezvolta dexteritatea, a socializa, a medita activ, şi a ne cunoaşte mai bine pe noi înşine”.

Pentru înscrieri se poate accesa acest link https://quasardance.ro/inscrieri/

Concert

  • Sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 19:00
  • Concert – Spitalul de urgenţă
  • Berariul Tankeria Ursus, Iaşi
  • Preţul biletului: 85 de lei, pe siteul www.Iabilet.ro

Aici, nu sunt prea multe de spus. Dacă vă place berea şi/sau Dan Helciug, nu vă rămâne decât să mergeţi la Tankerie.

Comentarii