De Business

Punem punctul pe știi

Numărul de angajaţi în zona IT: stăm bine sau nu? O comparaţie Iaşi-România-Polonia, pe oraşe

duminică, 08 octombrie 2023, 15:17
1 MIN
 Numărul de angajaţi în zona IT: stăm bine sau nu? O comparaţie Iaşi-România-Polonia, pe oraşe

Profesorul universitar George Ţurcănaşu a realizat un top interesant în privinţa numărul total de salariati din IT din Polonia şi România. Clasamentul este defalcat pe principale oraşe. Mai jos redăm integral analiza profesorului ieşean.

“Pentru prima data, de ani de zile incoace, am reusit sa gasesc datele ce vizează numărul total de salariati in IT (ITO+IT antreprenorial) din orasele mari ale Poloniei. ABSL, Colliers şi alte surse ne indicau doar Outsourcingul. Polonia are 360 mii de anagajati in IT-ul propriu-zis, indiferent ca e outsourcing sau nu, iar România are 174,4 mii (cf. TEMPO – sectoarele CAEN 62-63, iar pentru sectoarele 5821 si 5829 topfirme).

M-a surprins dimensiunea IT-ului antreprenorial (sau ignorat de catre ABSL) in Polonia. Cele zece oraşe poloneze din grafic cumulează aproximativ 300 mii salariati IT (aproape 360 mii la nivelul Poloniei), dintre care doar ceva mai mult de 117 mii se regasesc in zona de outsourcing, cea care se afla sub vizorul ABSL.

Acum doar datele estimate pentru outsourcingul non-IT pentru România mai prezinta probabil abateri de la realitate, sper că nu prea mari!

Este pentru prima data cand comparatia dintre orasele mari ale celor doua tari pe zona domeniilor IT şi alte domenii outsourcing e foarte aproape de realitate. (erata – in loc de Wloclaw e Wroclaw)”, scrie acesta pe Facebook.

Comentarii