Numărul ieşenilor depistaţi cu Covid creşte accelerat. Peste 100 într-o singură zi

miercuri, 13 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Numărul ieşenilor depistaţi cu Covid creşte accelerat. Peste 100 într-o singură zi

Numărul persoanelor depistate cu COVID-19 în ultimele zile în Iaşi a înregistrat o creştere semnificativă. Dacă pe 10 iulie erau confirmate 26 de persoane infectate, pe 11 iulie, conform raportării zilnice făcute de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, au fost depistate pozitiv 132 de persoane.

Numărul este unul în creştere, într-un ritm asemănător celui la nivel naţional, pe 11 iulie în întreaga ţară fiind înregistrate 4.044 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Iaşul se află pe locul şase la nivel naţional cu 132 de cazuri, cele mai multe fiind în Bucureşti – 931, Cluj – 280, Braşov – 235, Constanţa – 222, Timiş – 189. În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au nevoie de tratament în spital, în Iaşi sunt 54 de paturi ocupate în spitalele suport COVID, dintre care 5 paturi la ATI. Deşi creşterea cazurilor din judeţ este una importantă, specialiştii spun că nu putem vorbi despre valul 6 al pandemiei. „Sigur că va exista o creştere a numărului de pacienţi, dar nu ne vom mai confrunta cu ce a fost, cu un adevărat val, ci cu o creştere graduală”, a precizat zilele trecute dr. Florin Roşu, managerul Spitalul de Boli Infecţioase.

Persoanele internate în spital în ultima perioadă prezintă forme medii ale bolii, cu uşoare probleme respiratorii, febră care nu cedează la antitermice, dar şi lipsa poftei de mâncare şi stare de oboseală accentuată. În schimb, persoanele care sunt internate la ATI la Spitalul de Boli Infecţioase sunt persoane cu afecţiuni cronice, cu vârste peste 70 de ani, nevaccinate. Vaccinarea anti-COVID merge însă într-un ritm extrem de lent, pe 10 iulie nu s-a vaccinat nicio persoană, iar pe 11 iulie au fost imunizate doar 23 de persoane. Trei ieşeni au primit doza I, 8 persoane doza a II-a, iar cu doza a III-a s-au vaccinat zece persoane. Doar şapte persoane s-au vaccinat cu doza a IV-a, destinată în special celor cu vârsta peste 60 de ani.

Comentarii