O expoziţie inedită: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
1 MIN
 O expoziţie inedită: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu

Seria evenimentelor „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei” de la Palatul Culturii din Iaşi continuă cu microexpoziţia „Capriciu şi cochetărie feminină: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu”. Aceasta poate fi vizitată până pe 19 martie 2023 în cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, în intervalul orar 10:00-17:00.

În saloanele secolului al XIX-lea, atât în Iaşi, cât şi în Bucureşti, o întreagă generaţie manifesta dorinţa de a trăi cu fascinaţie un timp european, intensificând încercările de a trasa direcţii, de a rafina şi de a impune mode şi modele care să producă prefaceri importante în societate. Asemenea multor femei din protipendada vechii capitale moldave, tânăra Adela, fiica lui Grigore Sturdza, colonel din Botoşani, avea capriciile şi dorinţele ei în materie de modă. Universul feminin al cochetei tinere poate fi recompus şi prin intermediul acestor piese de excepţie, aflate în patrimoniul Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Adela (Aglaia), născută Sturdza, a fost nora lui Mihail Kogălniceanu, prin căsătoria cu fiul acestuia, Ioan. Preţioasele obiecte intrate în patrimoniul muzeal provin de la Alexandru I. Kogălniceanu (1941 – 2003), unul dintre descendenţii direcţi ai familiei.

Seria „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei” a debutat în februarie 2020 şi a adus în atenţia publicului obiecte de mare valoare din colecţiile tuturor muzeelor aflate în componenţa Muzeului de Istorie a Moldovei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii