O femeie paralizată a reușit să vorbească după 18 ani cu ajutorul Inteligenței Artificiale

luni, 28 august 2023, 08:39
2 MIN
 O femeie paralizată a reușit să vorbească după 18 ani cu ajutorul Inteligenței Artificiale

O femeie în vârstă de 47 de ani, paralizată din cauza unui atac cerebral, a reușit să vorbească, după mai bine de 18 ani, cu soțul ei grație unui avatar digital și a inteligenței artificiale. Cu ajutorul unor electroliți mici plasați pe suprafața creierului, avatarul i-a replicat vocea și mimica feței, informează The Guardian.

„Vrem să încercăm, practic să creăm o demonstrație în care decodificăm textul, discursul și avatarul în același timp, din creierul lui Ann, în timp ce ea încearcă în tăcere să vorbească”, spune Kaylo Littlejohn, doctorand în anul al patrulea la Dr. Edward F. Chang de la Universitatea din California, San Francisco, și autor principal al unei lucrări care detaliază proiectul, publicată miercuri în revista Nature.Dispozitivul este o grilă de electrocorticografie, care este atașată de un piedestal, care este înșurubat în craniul pacientului. Ann este prima persoană care are această combinație. Tehnologia nu a decodat 100% toate cuvintele, dar oamenii de știință spun că este o foarte mare realizare. Următorul pas este crearea unei versiuni wireless, care ar putea fi implantată chiar sub craniu.„Ceea ce descoperim este activitatea neuronală legată direct de încercările de a-și mișca mușchii faciali și asta este ceea ce putem decoda în vorbire. Mă simt foarte norocos să lucrez cu un grup de studenți, colegi ingineri, și oameni de știință, toți ca o echipă care a avut acest obiectiv în ultimii 10 ani, de a construi un dispozitiv care poate restabili vorbirea. Și eram atât de aproape de a face din asta ceva care va fi o soluție reală pentru pacienți”, spun cercetătorii. 

Progresul acesta dă speranțe că interfețele creier-computer (BCI) ar putea fi pe punctul de a transforma viața persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unor afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale și scleroza laterală amiotrofică (ALS).Până acum, pacienții trebuiau să se bazeze pe sintetizatoare de vorbire frustrant de lente, care implică scrierea cuvintelor folosind urmărirea ochilor sau mișcări faciale mici, făcând imposibilă conversația naturală.Cea mai recentă tehnologie folosește electrozi mici implantați pe suprafața creierului pentru a detecta activitatea electrică în partea creierului care controlează vorbirea și mișcările feței. Aceste semnale sunt traduse direct în discursul și expresiile faciale ale unui avatar digital, inclusiv zâmbetul, încruntarea sau surpriza. 

Sursa: ziare.com

Comentarii